Octav Luchide, dezvoltatorul fotbalului românesc la începuturile sale

foto-princpial-el-plantel-junto-al-rey
Octav Luchide, al doilea din stânga în costum negru

Octav Luchide, pentru mulți dintre noi un nume oarecum necunoscut, este personajul care a scos practic în lume fotbalul românesc. Într-o perioadă în care fotbalul din țara noastră era să spunem “fără ieșire în Europa”, intră în arenă un fost jucător de rugby, cu un deosebit spirit organizatoric, reușind să ducă sportul rege la un alt nivel.

Octav Luchide s-a născut pe data de 10 februarie 1901, la București. Din 1915 practică mai multe sporturi, rugby-ul, fotbalul și handbalul fiind preferatele sale. În 1916 pe când era încă elev de liceu, Octav Luchide își înscrie numele printre membrii fondatori ai clubului Sportul Studențesc. Tot în 1916 participă la Olimpiada Sportivă Militară de la Paris. Între 1924 și 1930 deține mai multe funcții importante în sportul românesc de care aș vrea să amintesc mai jos:

-1924-1930 membru și președinte al districtului de fotbal București.

-1927-1928 președinte al Federației Române de Atletism

-1929-1930 secretar al Comisiei Centrale de Fotbal.

frfDin 1930 până în 1942 a fost secretar general al FRFA, perioadă în care a avut câteva realizări remarcabile, prin care a revoluționat fotbalul românesc, comparativ cu ce se făcuse până atunci. A fost promotorul înfințării Federației Române de Fotbal în 1930, organizând mai apoi cam tot ce a urmat în fotbalul românesc până la război. Tot lui Octav Luchide i se datorează și prima traversare a Atlanticului pentru “Mundialul” din Uruguay, fapt care a însemnat un imens succes internațional pentru fotbalul românesc. Tot ceea ce ține prezența jucătorilor noștri pe Conte Verde este meritul tânărului oficial, care a reușit în mod miraculos, spun unii, să asigure participarea României la turneul sud-american. Ioan Chirilă ne povestește în cartea sa “Zile și nopți pe stadion” că “Inclusiv ideea de a pleca la drum într-un vagon de clasa a treia până la Genova, urmând ca din acea diferență până la clasa întâi, să obțină suma necesară confecționarii unor echipamente demne de o echipă națională îi aparține lui Octav Luchide”. Din această istorisire ne putem da seama încă odată de spiritul său organizatoric și inventiv.O altă performanță notabilă este înființarea Diviziei A, odată cu sezonul competițional 1932-1933. Această realizare a avut o impotanță deosebită în dezvoltarea fotbalului românesc. Ea a însemnat practic unirea reală a fotbalului din țara noastră, divizat până atunci în competiții zonale datorită situației politice de la acea vreme.

Suspendat din funcție în 1942, pe timpul regimului antonescian, lucrează doar ca avocat având doctoratul în drept. După război, începând cu anul 1945, este șef al serviciului de educație fizică din Ministerul Învățământului. Devine mai apoi consilier tehnic pentru toate sporturile în cadrul Serviciului Federațiilor. În 1962 revine la fotbal și timp de 12 ani este membru în biroul federal și consilier al FRF. Personalitate complexă, Octav Luchide s-a bucurat de apreciere și popularitate atât pe plan național cât și internațional. Pe lângă bogata activitate sportivă, a avut și o serie de alte preocupări, care îi scot în evidență întreg profilul intelectual. De exemplu între anii 1926-1928 a fost secretar al Operei Române, calitate în care a tradus libretele a 13 opere printre care Trubadurul, Traviata sau Nevestele vesele din Windsor. Mare filatelist de la 11 ani, a fost membru în Consiliul Filateliștilor din România, autor al mai multor lucrări de filatelie și posesorul unei colecții impresionante de timbre.

A decedat pe 2 ianuarie 1979, la vârsta de 78 de ani. Putem spune fârâ nicio reținere, că și-a pus din plin amprenta pe dezvoltarea fotbalului românesc, lăsând cu adevărat ceva în urma sa, fiind un exemplu demn de urmat.

Sursa informare: Fotbal de la A la Z.

 

Leave a comment