Serie A la jumătatea drumului

serie-a

Unul dintre cele mai puternice campionate din lume și-a consumat jumătate din etapele sezonului ajungând în acest moment la cea cu numărul 19. Să vedem cam ce s-a întâmplat până acum și ce concluzii putem trage după această primă parte a sezonului, cu mențiunea că un număr de 6 echipe au un meci mai puțin disputat.

Dominația lui Juventus continuă

juventusÎncă din startul sezonului Juventus a fost considerată favarită, mai ales după campania de achiziții din vară, iar bianconerii nu și-au dezamăgit fanii. Juventus este lider cu 4 puncte avans față de următoarea clasată și cu un meci mai puțin de disputat, aflându-se practic în linie dreaptă pentru un nou Scudetto. Nu cred că Roma, Napoli, Milan sau Inter au momentan forța să se bată la titlu cu Juventus, iar prăpastia dintre “bătrâna doamnă” și restul plutonului pare tot mai adâncă de la un sezon la altul. Am senzația că fiecare titlu câștigat le dă tot mai multă putere, iar aducerea unor jucători precum Higuain, Pjanic, Benatia, Alves și mai nou Rincon, stau ca mărturie. Chiar dacă a pierdut derby-urile cu cele două milaneze, Juve a câștigat la pas celelalte partide, excepție Genoa, iar pe teren propriu a fost redutabilă. De altfel, odată cu victoria de aseară, 3-0 cu Bologna, juventinii au ajuns la cea de a 26-a victorie pe teren propriu, record în istoria fotbalului italian. Un singur semn de întrebare am în acest moment, oare când se va opri seria de titluri consecutive a lui Juventus? Eu unul sunt sigur că va mai dura ceva timp și cu cât cele două mari rivale, Milan și Inter nu își revin, cu atât le va fi bianconeri-lor mai ușor.

Bătălia pentru Champions League

Având în vedere că o lupta cu Juventus pare una asemănătoare celei dintre David și Goliat, urmăritoarele campioanei en-titre nu pot să își propună altceva decât ocuparea unui loc de Champions League, care poate asigura cluburilor o consistentă sumă de bani. Astfel că pe lângă AS Roma și Napoli, în acest sezon s-au angrenat în luptă mai multe formații, iar aici aș aminti pe Milan, Inter Lazio și Atalanta, echipe care par cele mai îndreptățite să spere la un loc pe podium.

AS Roma, ocupanta locului secund, pare cea mai îndreptățită să spere la un loc de UCL, pentru că trebuie să recunoaștem, câștigarea titlului este mai mult o utopie și asta nu pentru că nu ar avea capitolinii valoare, dar cum am spus și mai sus, Juventus pare prea puternică, pentru a se împiedica atât de rău, încât să fie depășită. De altfel Roma trece printr-o formă destul de bună, singura înfrângere din ultimele 6 etape a fiind suferită chiar în fața liderului, în rest elevii lui Spalletti având victorii pe linie.

serie-aNapoli, echipă calificată în optimile UCL, nu pare să-i displacă aerul tare din această competiție, iar o prezență în viitoarea ediție pare un obiectiv obligatoriu sub Vezuviu. Deși a avut un început decent de sezon, luna octombrie a căzut ca un bolovan pe umerii echipei, perioadă în care a suferit 3 înfrângeri, căzând astfel câteva trepte în clasament. Urmașii lui Maradona nu au fost ocoliți nici de ghinioane, accidentările fiind la ordinea zilei în această primă parte a sezonului, absența lui Milik simțindu-se cel mai mult angrenajului gândit de Sarri. Tehnicianul italian a reușit totuși să redreseze corabia, iar după o serie de 8 partide fără înfrângere, napoletanii au urcat pe ultima treaptă a podiumului.

Despre echipele din Milano aș spune că nu sunt foarte constante în evoluții și mai ales în rezultate, ambele având perioade în care au oscilat între rezultate de răsunet, iar aici aș menționa victoriile cu Juventus și rezultate slabe. Inter-ul plătește și acum tribut începutului slab de sezon, dar de la venirea pe banca tehnică a lui Pioli, nerazzurrii recuperează tot mai mult teren și se plasează tot mai bine în lupta pentru titlu. Milan-ul lui Montella a dat în multe momente senzația că se poate bate pentru supremație, însă lipsa de experiență a lotului avut la dispoziție și-a spus cuvântul, un lot de altfel, trebuie să recunoațtem foarte talentat. Dacă se continuă pe același drum, dacă va fi răbdare, sunt sigur că la Milano se poate construi o echipă puternică, care să aibă un cuvânt de spus în viitor. Deocamdată însă, cred că locul 3 e maximul ce se poate obține.

Lazio și Atalanta par capabile să lupte pentru primele locuri, însă nu cred că vor reuși să țină pasul până la final. La fel ca în cazul Milanului, formația din Bergamo dispune de un potențial imens, însă lipsa de experiență poate fi o piedică. În schimb, Lazio dispune de o mulțime de jucători cu vastă experiență în Serie A, dar nu par să se ridice valoric la nivelul celor de la Juve, Napoli sau Roma. O altă problemă a celeștilor este inconstanța în rezultate, dar și partidele cu echipele din fruntea clasamentului, împotriva cărora a obținut un singur punct din 15 posibile, ceea ce să recunoaștem este extrem de puțin.

Echipele retrogradate se cam știu

La retrogradare lucrurile par destul de clare, chiar dacă mai e mult de jucat. Palermo, Crotone și Pescara sunt serios înfundate în subsolul clasamentului, distanța de primul loc salvator fiind de 7 puncte în cazul primeia și de 8 în cazul celorlalte două. Pe lângă zestrea modestă de puncte, cele 3 formații au dezamăgit și ca joc, iar șansele să evite întâlnirea cu Serie B sunt destul de mici.

belottiÎn încheiere aș spune că sunt neplăcut surprins de locul ocupat de Fiorentina, Torino și Sassuolo, dar mai ales de numărul de puncte strâns de aceste formații în clasament. Deși nu a început rău campionatul, Sassuolo a plătit tribut prezenței în Europa League, competiție care a stors-o, consumându-i practic toate resursele. Ceea ce aș remarca e faptul că în acest sezon au răsărit tot mai multe tinere talente, unii continuând forma bună din sezonul precedent trecând la alt nivel, în timp ce alții au explodat acum, iar aici i-aș aminti pe Bernardeschi, Belotti, Donarrumma, Romagnoli, Locatelli sau Caldara.

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s