FC Kaiserslautern, nou promovata care a câștigat Bundesliga

FC Kaiserslautern, una din echipele de tradiție ale fotbalului german a avut de-a lungul vremii zile mult mai bune decât cele din prezent. La finalul sezonului trecut echipa a terminat pe ultimul loc în Zweiteliga, iar acum se zbate în anonimatul ligii a 3-a, acolo unde se clasează pe locul 7. Într-un clasament all-time al Bundesligii, Kaiserslautern ocupă locul 10, iar ca număr de titluri se poate mândrii cu patru, dintre care două în epoca modernă. Ultimul, care face subiectul acestui articol a fost câștigat în ediția 1997/1998.

Venirea lui Otto Rehhagel

În primăvara anului 1996, cu doar 4 zile înainte de prima manșă a finalei Cupei UEFA dintre Bayern și Bordeaux, Otto Rehhagel este demis de către conducerea clubului bavarez datorită locului 2 ocupat la finalul sezonului în Bundesliga. La scurt timp, experimentatul tehnician primește o ofertă din partea celor de la Kaiserslautern, echipă care deși câștigase Cupa Germaniei, retrogradase în liga secundă. A fost un prilej numai bun pentru Rehhagel să-și dea un restart la carieră, să o ia practic de la zero după un sezon agitat pe banca lui Bayern. În momentul numirii pe banca lui Kaiserslautern, experimentatul tehnician avea deja în palmares două titluri de campion cu Werder, trei cupe ale Germaniei (una dintre ele cu Fortuna Dusseldorf) și un trofeu european, Cupa Cupelor tot cu Werder.

Promovarea în Bundesliga

Astfel, condusă de Rehhagel de pe bancă și din teren de către experimentatul Andreas Brehme reîntors acasă după mai multe sezoane în străinătate, ”diavolii roșii” izbutesc să revină în Bundesliga după doar un sezon de exil. Cu un lot destul de omogen, majoritatea componenților având câteva sezoane petrecute în tricoul ”diavolilor”, Kaiserslautern termina sezonul cu 10 puncte avans față de Wolfsburg și Hertha, celelalte două formații care obțineau biletele pentru balul de pe prima scenă a fotbalului german. Cei mai profilici jucători ai lui Kaiserslautern în acel sezon au fost Pavel Kuka (14), Jurgen Rische (12) și Olaf Marschall (10). Datorită suflului nou adus la echipă de Rehhagel, toată lumea era optimistă în privința noului sezon, însă nimeni nu visa la ceea ce avea să urmeze.

Lotul de jucători 

Cum spuneam și mai sus, Rehhagel avea la dispoziție un lot omogen, experimentat, presărat pe alocuri și cu câțiva jucători de valoare, cu ștate vechi în fotbalul german. Cele mai importante nume care au luat startul în acel sezon memorabil pentru Kaiserslautern au fost portarul Andreas Reinke, deja de 4 ani pe Fritz-Walter Stadion, fundașii Michael Schjonberg și Miroslav Kadlec, ultimul din 1990 la echipă, mijlocașii Ciriaco Sforza, reîntors ”acasă” după o aventură de două sezoane la Bayern și Inter Milano, Martin Wagner, brazilianul Ratinho și un tânăr de mare perspectivă care va face carieră în fotbalul german, Michael Ballack. În atac Rehhagel s-a bazat pe trei jucători: Rische, Marschall și Kuka. De menționat că Marschall va termina sezonul pe locul 2 în topul golgheterilor cu 21 de reușite, în spatele lui Ulf Kirsten de la Bayer Leverkusen. Veteranul Brehme era încă în lot, dar avea să evolueze în doar 5 partide de campionat, fiind mai degrabă o prezență de moral în vestiarul ”diavolilor”.

Lupta cu Bayern

Iată-ne așadar la startul sezonului 1997/1998. Elevii lui Rehhagel aveau să ducă o luptă la baionetă tocmai cu fosta formație a actualului lor tehnician, Bayern Munchen, care era totodată și campioana sezonului precedent. Soarta a făcut ca în chiar prima etapă a sezonului, Kaiserslautern să se deplaseze la Munchen pentru întâlnirea cu Bayern, și spre surprinderea întregii asistențe, oaspeții s-au impus cu scorul de 1-0. A urmat o altă victorie la limită, 1-0 cu Hertha, iar nou-promovată era lider după primele două etape. În etapa a 3-a ”diavolii” scot o remiză albă la Koln pierzând poziția de lider, dar revin în frunte în urma victoriei din etapa cu numărul 4, 3-0 cu Schalke. Deci după 4 partide disputate, elevii lui Rehhagel aveau 10 puncte și cel mai important, niciun gol primit. Echipa și-a continuat evoluția peste așteptări, iar la finalul turului ocupa prima poziție, cu 4 puncte peste ocupanta locului secund, Bayern Munchen. Returul a debutat cu derby-ul de pe Fritz-Walter Stadion, iar suporterii bavarezilor vedeau în această partidă momentul oportun pentru a reduce distanța față de lider, iar apoi revenirea în fruntea clasamentului. Din păcate pentru ei socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar Kaiserslautern a cîștigat meciul cu scorul de 2-0, distanțându-se la 7 puncte de principala urmăritoare. Decisive în economia campionatului aveau să fie etapele 22 și 23, atunci când Bayern a pierdut ambele partide, în timp ce Kaiserslautern a strâns 4 puncte. Bavarezii nu au mai reușit să recupereze deficitul de puncte, iar în etapa 33 formația condusă de Otto Rehhagel devenea campioana Germaniei. În acea rundă Bayern s-a împiedicat la Duisburg, scor 0-0, iar Kaiserslautern a câștigat pe teren propriu, 4-0 cu Wolfsburg și cu 4 puncte avans a încheiat socotelile. A fost pentru prima oară în istoria Bundesligii când o nou promovată avea să câștige titlul de campioană.

Anii ce au urmat

Sezonul următor o găsim pe Kaiserslautern în UEFA Champions League, făcând parte dintr-o grupă cu Benfica, PSV Eindhoven și HJK Helsinki, pe care o câștigă detașat având următoarea linie de clasament: 4 1 1 12-6 13p. În sferturi ”diavolii” dau peste vechea lor cunoștință, Bayern Munchen, iar de data aceasta elevii lui Rehhagel nu s-au descurcat la fel de bine ca în competiția internă, pierzând ambele manșe cu 0-2 și 0-4. Dacă în Europa evoluția a fost una decentă, Kaiserslautern a terminat sezonul 1998/1999 doar pe locul 5 în Bundesliga, întrecere câștigată de Bayern Munchen. În anul 2000, din cauza unor neînțelegeri interne Otto Rehhagel demisionează, iar în 2001 semnează un contract cu federația elenă. Pe banca echipei naționale a Greciei a scris din nou istorie, aducând elenilor titlul european în 2004.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s