Interviu Mihai Dolinschi: Analiza grupelor UCL

În rândurile care urmează vom analiza cu Mihai Dolinschi, analist și comentator Telekom Sport, grupele UCL, sezonul 2018/2019. Nu vom vorbi despre fazele finale sau despre favorite, fiind încă prea devreme pentru o astfel de analiză. Ne vom concentra pe fiecare grupă în parte. Vă reamintesc, că începând de marți, pe Mihai îl veți putea auzi și la microfonul Telekom, urmând să comenteze partidele din această competiție.

Grupa A.

La prima vedere trupa antrenată de Diego Simeone pare principala favorită a grupei, dar Dortmund și Monaco sunt două echipe imprevizibile. Ce părere ai ?

Da, sunt convins că Atletico Madrid este principala favorită a grupei. Cred că Simeone va uita în acest sezon de campionat şi de cupă, iar toată energia şi concentrarea echipei vor fi pe Liga Campionilor. Pe Monaco nu as introduce-o în această discuţie. Ar fi o performanţă extraordinară ca Jardim să îi califice pe monegasci în optimi ţinând cont că lucrează cu foarte mulţi tineri. Borussia Dortmund e mare favorită pentru locul 2. Au adus un antrenor foarte bun în această vară, în persoana lui Lucian Favre, care organizează foarte bine echipa, iar în treimea adversă echipele lui ştiu să dezvolte un joc foarte interesant cu puţine atingeri de balon. Pe Club Brugge nu aş aduce-o în discuţie, decât maxim pentru locul 3, pentru că e posibil ca Monaco să aibă principal obiectiv al sezonului, locurile 2 sau 3 în Ligue 1, pentru a ajunge şi sezonul următor de UEFA Champions League.

Grupa B.

Din punct de vedere a numelor, această grupă pare a fi cea mai puternică, având 3 câștigătoare de UCL în componență. Cum vezi desfășurarea de forțe ?

Evident Barcelona este marea favorită în acest moment şi ar fi fost chiar dacă Tottenham şi Inter treceau prin perioade mai bune. Meciurile de la Londra şi Milano vor fi foarte intersante pentru Barcelona. Pe doi aş miza pe Tottenham. Dincolo de istoria importantă a tuturor echipelor, chiar dacă Spurs nu are în vitrină Liga, eu sunt sigur că vom avea meciuri deschise. Poate mai puţin Internazionale Milano, dar Barca, Spurs şi PSV vor avea meciuri cu goluri multe. Inter nu arată extraordinar şi parcă înclin să cred că echipa lui Spaletti nu va avea posesie superioară în nici un meci.

Grupa C.

Mulți consideră această grupă ca fiind cea mai spectaculoasă. De acord? Pe cine vezi în optimi?

În mod normal aş fi răspuns convins Liverpool şi PSG. Carlo Ancelotti e omul care mă face să le acord o şansă napoletanilor. Este un antrenor extraordinar în această competiţie chiar dacă performanţele realizate în UCL, au venit cu loturi mai valoroase. Abia aştept meciurile dintre Napoli şi Steaua Roşie pentru atmosferă ! Liverpool cred că este mai mult orientată pentru Premier League, aşa că PSG e mare favorită la prima poziție. Problema lor rămâne mijlocul terenului. Doar cu Verratti şi Rabiot. Este posibil să îl vedem acolo şi pe Di Maria cu Tuchel, aşa cum Ancelotti l-a folosit la Real Madrid. Va fi un super duel pentru locul 2, dar merg totuşi pe Liverpool şi PSG.

Grupa D.

Deși nu avem nume grele, această grupă pare una destul de echilibrată, în care fiecare echipă ar putea termina în frunte, dar la fel de bine și pe ultimul loc. Tu cum vezi lucrurile?

Ca şi tine. Schalke are probleme, Porto se află într-un uşor regres. Aşa că Galatasaaray şi Lokomotiv Moscova au o şansă. Tind să cred că Porto are experienţă mare europeană şi o vom vedea în optimi. Sunt curios să o văd pe Schalke cu Domenico Tedesco cum va arată în UCL. Un antrenor defensiv foarte interesant.

Grupa E.

Aici avem o favorită clară, pe Bayern. Cine crezi că se va alătura bavarezilor în optimi?

Evident Bayern e favorita. Nu o văd pe AEK în luptă pentru locul doi. Dacă analizăm meciurile din play-off-ul Ligii Campionilor aş răspunde Ajax. Mi s-a părut o echipă ce are o cadenţă, o fluidititate mai bună în treimea adversă decât Benfica. O formaţie ce ştie foarte bine să îmbine jucătorii tineri cu jucătorii experimentaţi. Plus că îmi mneţin ideea. Campionatul Portugaliei mi se pare într-o scădere.

Grupa F.

O altă grupă cu o echipă mult deasupra celorlalte, iar aici mă refer la Man. City. Celelalte 3 sunt de valori aproximativ egale. Cum vezi bătălia între ele?

În primul rând îl văd pe Guardiola cu gândul exclusiv pe Liga Campionilor. Cred că eliminarea de anul trecut cu Liverpool l-a afectat. Mai bine spus l-a supărat şi cu siguranţă acum îşi doreşte trofeul suprem. Deja s-ar împlini 8 ani fără UCL şi fără să mai ajungă măcar în semifinale, în ultimele două ediţii ale competiţiei. Nu o văd pe Sahtior capabilă de locul doi. În schimb cred că duelul Hoffenheim şi Lyon o să fie spectaculos. Cred că mulţi abia aşteptăm să vedem Naggelsman vs Pep Guardioala. UEFA Champions League e un test important pentru el, asta e clar. OL nu arată deocamdată foarte bine, dar au o mai mare experienţă europeană. Cred ca locul 2 se va decide la diferenţă de un punct.

Grupa G.

Grupa deținătoarei trofeului pare cea mai dezechilibrată dintre toate. De acord? Crezi că vor avea emoții Real și Roma?

Real Madrid nu cred că poate avea emoţii. Este o grupă ce îi poate permite să se concentreze pe La Liga, ceea ce nu a mai făcut chiar din sezonul 2011-2012. Roma e posibil să aibă probleme pentru locul doi, dar până la urmă cred că îl va putea obţine. CSKA Moscova şi Viktoria Plzen nu sunt echipe cu loturi foarte tari. Mai degraba între ele văd o bătălie pentru locul trei, chiar dacă Roma a schimbat mult lotul, am convingerea că vor ajunge în faza eliminatorie. Totuşi au jucători ofensivi care pot aduce punctele necesare calificării.

Grupa H.

Cum vezi această ultimă grupă? Crezi că Valencia are șanse în fața celor doi granzi? Își poate permite Mou o eventuală ratare calificării?

Mourinho nu îşi permite paşi greşiţi. Trebuie să demonstreze că Sevilla cu Montella pe bancă a fost doar o întâmplare sezonul anterior şi are nevoie să ajungă iar în semifinalele UCL. Juventus este marea favorită a grupei şi pentru mine e clar că ei vor merge mai departe. Nu ştiu dacă mai contează de pe ce loc mergi în optimi, doar pentru că ai returul pe teren propriu. Dar dacă s-ar califica toţi granzii, am avea super optimi. Poţi să dai de PSG sau Liverpool, şi de pe locul unu, şi de pe doi. Lotul cel mai închegat şi valoros e al lui Juve, dar imediat şi United stă bine aici, chiar dacă nu aşa de bine cum îşi doreşte Mou. Valencia nu arată prea bine şi o văd periculoasă pentru Europa League, deşi la Berna se vor obţine greu toate cele trei puncte pentru toate echipele.

Și încă o întrebare la final. Crezi că va reuși Real Madrid să-și apere trofeul și în acest an?

Real Madrid a schimbat antrenorul. Cu Zidane, galacticii au avut nevoie şi de şansă pentru a realiza tripla. Eu nici anul trecut nu credeam la început că o vor mai câştiga, nu am crezut nici în semifinale că vor reuşi să elimine Bayern. Pentru a reuşi a patra oară ar avea nevoie de şi mai multă şansă şi probabil de un Bale ca în finala Champions League, pe durata întregii faze eliminatorie a competiţiei. Eu trag un semnal interesant, probabil observat de finii cunoscători. Toate echipele mari ale competiţiei joacă în 4-3-3. Sigur sub diferite forme. Unele cu presing mai avansat. Altele orientate să aglomereze zona centrală şi altele cu mare libertate de mişcare pentru tripleta ofensivă, dar Real Madrid, Barcelona, PSG, Liverpool, Man City, Man UTD, Juventus, Napoli, Roma şi poate chiar şi Bayern chiar dacă acolo interii nu sunt chiar naturali, preferă aşezarea 4-3-3. Ar fi interesant să le vedem chiar pe ele ajunsese în sferturi şi jucând în aceleaşi aşezări, iar diferenţa să o facă fluiditatea, mobilitatea, spaţiile reduse sau traseele puse mai bine la punct.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s