De ce Daum a fost un experiment nereușit

Romania – Danemarca, preliminarii CM 2018, Rusia, Cluj Arena, Cluj. 26.03.2017 Foto Raed Krishan

Faptul că Daum este un experiment nereușit este o certitudine. Nu înseamnă că-i vina lui neapărat, unii spun că alții ar fi de vină. În acest articol vreau să arăt, însa, de ce a fost un pariu riscant și de ce erau șanse foarte mari să o dea-n bară. Iată de ce:

Suntem foarte diferiți cultural

Antrenori nemți nu am prea avut pe la noi. Un mandat scurt al unui neamț la Oțelul este o excepție. O excepție care întărește regula conform căreia la noi latinii și balcanicii, însa in special primii, reușesc. Avem latini, cu precădere italieni, care au prins drag de campionatul nostru și au antrenat mai multe echipe. A numărat cineva câte echipe a antrenat Napoli? Mai știe cineva câte echipe a antrenat Zenga? Dar de Alesanco vă mai aduceți aminte?

De ce latini și nu nemți? Păi, pe lângă multe altele, este vorba și de limbă. Majoritatea latinilor veniți pe la noi au terminat prin a vorbi limba română. Nu suntem englezi să avem în țărișoara noastră o limbă universală, cunoscută de toată lumea, așa că trebuie să ne adaptăm. Apropo, știti de ce se duc atâția români în Franța, Italia și Spania? Doar pentru că acolo sunt primiți? Și asta, dar și pentru că aceste limbi se învață mai ușor. În plus, tot cultural, un latin întelege mai bine contextul, înțelege mai bine comportamentul oamenilor noștrii de fotbal. Tipi precum Becali, Prunea ori Negoiță sunt lesne de găsit prin Italia ori America de Sud, însa sunt greu de gasit prin Germania. De la început, deci, oficialii FRF trebuiau să se orienteze către un antrenor apropiat cultural nouă. Latin sau balcanic, dar aș fi preferat latin.

Nu avusese contacte cu fotbalul romanesc

Antrenase Daum vreun jucător român? Nicidecum. Pentru el fotbalul românesc era complet strain. Știa chestiile de bun simț, de cultură generală, gen Steaua a câștigat Cupa Campionilor în 86 și e încă o echipă respectată. Nimic special, nimic concret. Nu a lucrat cu jucători români în activitate, nu-l cunoștea nimeni. Deci perioada de adaptare urma să fie un pic mai lungă decât în mod normal.

Venea după o perioadă de inactivitate

Vă ziceam de perioada de adaptare? La el era și una de readaptare, căci nu era un antrenor care să fi avut în ultimii 5 ani stabilitate. Deci perioada aia de adaptare urma să fie și mai mare.

Nu antrenase niciodata la nivel de echipă națională

Unii spun că munca de selecționer este complet diferită. Există antrenori care se adaptează, care se potrivesc, alții, însă, dimpotriva, nu vor fi buni selecționeri niciodată. Pot fi date și exemple contrare, antrenori care au fost buni doar ca selecționeri, dar ca antrenori de club au dat-o-n bară. Ideea este, însă, faptul că acea perioadă de adaptare urma să fie afectată și de acest aspect. Triplu risc, ca să zic așa.

Și ca să exemplific, vă voi da drept exemplu desele experimente pe care le face, din punct de vedere tactic. La o echipă de club s-ar putea dovedi câștigătoare, la echipa națională, unde maximum o săptămână poți antrena un sistem de joc, sunt din start o idee riscantă. Șansele de câștig sunt minime.

Nu este un antrenor prea adaptabil

Este o expresie, valabilă pentru mulți antrenori: globe-trotter. În intelesul clasic, este o persoană care face înconjurul lumii pe jos. În fotbal, antrenorii tip globe-trotter sunt aceia care au antrenat în multe țări. Culturi fotbalistice diverse, culturl diverse, limbi diverse.

Daum a antrenat în fix 3 țări: în țara sa natală, în Belgia, în Austria (în ambele se vorbește limba germană) și în Turcia. Nu știu cât de asemănători ori de diferiți suntem noi față de turci, dar știu ceva: în Germania există o comunitate importantă de turci. Pentru nemți, turcii nu sunt o necunoscută. Este o chestiune știuta. Din acest motiv, multi nemți s-au adaptat ușor în Turcia. Unii dintre ei știau dinainte limba, copilărind și locuind în cartiere unde aveau vecini turci.

Se comporta complet diferit

Aici este o întreagă discuție: cât de cuminte trebuie să fie un antrenor? Cât de eficiente sunt urletele de pe margine? Unii zic că-s inutile, eu, ca un observator detașat, spun următorul lucru: antrenorii români cei buni sunt cei care se agită. Șumudică e vulcanic, Contra erupe la fiecare aut, Andone era și el agitat, Rednic la fel. Nici Răzvan Lucescu nu este monument de calm, cum nici taică-su nu este.

Cum este Daum la aproape fiecare meci? Stană de piatră. Repet, nu zic că este o atitudine din start greșită. Spun doar că este una cu care fotbaliștii nostrii nu sunt obișnuiți. Întreb, fără să dau cu parul: câte meciuri a întors Daum? În câte meciuri schimbările sale au întors soarta meciului? În câte meciuri banca tehnica i-a trezit pe jucători astfel încât aceștia să revină? Amicalul cu Chile nu l-aș pune, deși el este cel mai recent meci al lui Daum.

De ce nu prea avem fotbaliști în Germania?

În teorie, am putea avea fotbaliști mulți în campionatul nemțesc. În fond, avem zonele transilvane încă locuite de sași, niște tineri sași, deja vorbitori de limba germană, nu ar putea face carieră în Germania? Știm deja că nu se întamplă asta, Dorinel Munteanu fiind de domeniul trecutului. Singurul care încă activează-n Germania este Maxim. Dar fix la el trebuie să ne uităm: fotbalist talentat, tehnic, are, vorba comentatorilor, ABC-UL fotbalului, însă are probleme în a fi titular chiar și-n liga a II-a. Antrenori răi? Eu aș zice, pe scurt, probleme de adaptare. Fotbalistul român joacă fix ce nu se joacă-n campionatul Germaniei. Dacă fotbaliști nu avem în campionatul lor, de ce avem impresia că am putea avea antrenori germani la noi?

Nu am nimic cu Daum, ar putea redeveni un antrenor de succes, spun doar că a fost greșit ales, mai ales fiindcă era vorba de PRIMUL selecționer străin din istoria FRF. Se știa că nu va fi primit bine, se știa faptul că oamenii noștri de fotbal nu-l vor înghiți pentru că-i străin, deci riscuri oricum erau, drept urmare trebuiau asumate cât mai putine riscuri. Nu zic, puteau să aleagă un antrenor indian care să aibă succes. Ori un antrenor de 24 de ani care să rupă tot. De acord. Doar că fotbalul este, de felul său, un sport unde excepțiile sunt, așa cum le și zice numele, niște excepții, în rest vorbim de reguli, de, scuzați-mi romengleza, pattern-uri, de lucruri cunoscute. Pe lângă fotbal, trebuie să știi și ceva sociologie, psihologie, antropologie, să ai habar de ce-i aia barieră lingvistică, să ai habar de ce e aia cultură și ce-s alea diferente culturale și, atunci când alegi un selecționer, să te gândești la mai mult decât “Câte titluri are, câti bani cere și cât de domn este în relația cu alții”.

Din păcate, după Daum, următorul selecționer va fi român, din cauza alegerii greșite de acum 1 an și ceva ideea de selecționer străin a fost compromisă pentru perioada măcar imediat următoare. Și e păcat, ideea în sine este bună, eu chiar am fost și sunt fan al ei.

În final, trebuie să mă prezint, pentru că, fix ca Daum, sunt și eu un străin pe-aici, pe acest blog. Așadar, Emil Călinescu mă numesc, deținător a 7 bloguri. Printre ele, EmilCalinescu.EU, LaTeatru.Eu și Cinemil.ro. Pe restul urmează să le descoperiți singuri. Printre proiectele de viitor se numără și un blog de sport/fotbal, acest articol fiind doar încălzirea. Aștept reacțiile voastre, sfaturile voastre, înjuriile voastre, încurajarile voastre. Deși ziceam că-s străin precum Daum, am, totuși, un avantaj: vorbesc aceeași limbă precum gazda. Ceea ce se dovedește a fi extrem de important!

4 comments

  1. […] Iar el, Burleanu, a simtit pulsul oamenilor. A simtit ca este un curent favorabil unui selectioner strain, a stiut ca nemtii au o imagine foarte buna in Romania si a crezut ca e de preferat un pensionar cu CV impresionant si nu un antrenor mediu (mediocru?) din prima liga germana. E drept, nu a tinut cont de argumentele fotbalistice, nu s-a gandit daca un selectioner neamt ar fi potrivit pentru fotbalul romanesc. Am scris pe larg nu demult. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s