Regal fotbalistic pe Bernabeu

Am asistat aseară la una dintre cele mai spectaculoase partide ale acestui sezon în fotbalul mare. A fost o partidă nebună, cu răsturnări de scor, cu 5 goluri marcate și cu doi antrenori care au lăsat garda jos, încercând rând pe rând să lovească decisiv. Ultima lovitură a fost dată de Messi, jucător care nu marcase în ultimele cinci partide cu marea rivală, însă a făcut-o într-un moment cum nu se poate mai bun, relansând lupta pentru titlu.

Personal am considerat-o pe Real Madrid favorită în această partidă, cu excepția cazului în care Messi prinde o zi mare. Cele două formații treceau prin stări total diferite, Realul venind după calificarea în semifinalele UCL, în timp ce Barcelona a părăsit competiția fiind eliminată de Juventus. În plus, am considerat că Zidane are la dispoziție o bancă mult mai bună, comparativ cu cea a oponentului său de pe banca Barcelonei. Messi a făcut însă o partidă excelentă, cotul lui Marcelo fiind parcă click-ul de care argentinianul avea nevoie pentru a exploda. Cu toate astea consider că cel mai important om al catalanilor a fost Ter Stegen. Portarul german a scos câteva mingi grele în momente cheie, ținându-și echipa în joc. Nici Navas nu s-a lăsat mai prejos, având și el câteva intervenții de senzație. Realul a plătit tribut greșelilor făcute în defensivă, fiind deseori descoperită în zona centrală mai ales după ieșirea lui Casemiro și a celei făcute de Ramos, care uneori lasă impresia că își pierde capul, acționând doar din impuls. Fundașul golgheter a avut o intrare urâtă la Messi fiind eliminat, moment considerat decisiv în economia partidei. Realul a revenit în joc chiar și în inferioritate numerică, iar meritul pentru acest lucru i l-as aloca lui Zidane, care s-a dovedit extrem de inspirat prin introducerea lui James, îndemnându-și totodată elevii să forțeze egalarea. La 2-2 Realul era în avantaj, păstrând un avans de 3 puncte în fața rivalului de o viață, iar cu o restanță de jucat era favorită certă la câștigarea titlului de campionană. Ce s-a întâmplat în minutele de final nu îmi pot explica. Jucătorii Realului s-au lăsat cuprinși de entuziasm, au simțit că adversarul se clatină și au încercat să dea lovitura de grație, deși acel 2-2 făcea cît o victorie în economia campionatului. Cineva însă parcă a văzut toate victoriile din finalurile de partidă reușite de Los Merengues și s-a trezit acum pentru a face dreptate. În ultimul minut, galacticii ieșiți în pressing la o aruncare de la margine, răsfirați pe tot terenul, lasă zona centrală descoperită, Modric și Marcelo nu reușesc să facă un fault tactic la Sergi Roberto lansat spre jumătatea adversă, iar Messi total nesupravegheat în zona liniei de 16, decide partida cu un șut plasat perfect în dreapta lui Navas. Cred că acele minute de prelungire sunt descrise cel mai bine chiar de ceea ce a spus chiar Zidane la încheierea partidei: “La scorul de 2-2, în 10 oameni, trebuie să îți folosești mai mult capul, să te aperi mai aproape unul de altul. Am pierdut pentru că nu am fost destul de inteligenți”.

De acord cu francezul, mai ales că partida se putea încheia la fel de bine și cu victoria elevilor săi. Înfrângerea nu aș pune-o deloc pe seama lui, iar aici aș avea în vedere că în acele minute tensionate din final, în acea euforie, a fost probabil greu pentru Zidane să mai intervină, luat poate și el de val. Ce i-aș reproșa ar fi însă introducerea lui Bale din primul minut și faptul că nu și-a îndemnat elevii la calm după golul de 2-2. O analiză tehnico-tactică îi las pe cei pricepuți să facă, deși este greu la capătul unei asemenea confruntări, una în care echipele parcă s-au concentrat doar să facă spectacol, să marcheze, lăsând în voia sorții organizarea defensivă, dându-ne impresia că asistăm la o partidă amicală, sau la una din curtea școlii și nicidecum la una decisivă pentru câștigarea unui titlu. Unul de care Real Madrid nu mai este deloc sigură, deși la un moment dat părea desprinsă în câștigătoare.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s