Cupa României, finala desculților

Într-o perioadă în care fotbalul românesc era dominat de FC Arges, Dinamo București sau Universitatea Craiova, sezonul 1972-1973 al Cupei României a furnizat cea mai mare surpriză din istoria competiției. De obicei echipele mici se opreau în faza șaisprezecimilor, atunci când în scenă apăreau granzii. Acel sezon a fost însă cu totul special, iar în finala competiției aveau să ajungă două echipe surpriză. Una dintre ele, Chimia Râmnicu Vâlcea reprezenta Divizia B, iar cealaltă, Constructorul Galați reprezentanta Diviziei C, partida dintre cele două combatante fiind numită de presa vremii “finala desculților”. A fost pentru prima oară când finala se disputa între două formații care nu făceau parte din primul eșalon.

Pe atunci, toate meciurile exceptând finala care a avut loc în Bucuresti, s-au jucat pe teren neutru. În primul tur Chimia trece de Steagul Roșu Brașov cu scorul de 1-0, însă bomba o detonează Constructorul Galați, care venită din Divizia C o trimite acasă pe mult mai valoroasa Jiul Petroșani, cu același scor de 1-0. Optimile devin și mai grele pentru cele două formații, vâlcenii urmând să dea piept cu CFR Cluj, iar Constructorul cu Dinamo București, echipă care la finalul sezonului se va încununa cu titlul de campioană. Spre marea mirare a întregii suflări fotbalistice de la noi din țară, cele două reprezentate ale eșaloanelor inferioare trec în turul următor după victorii la limită cu 1-0. Deja gluma se îngroșa. În sferturi Chimia dă piept cu un adversar redutabil, FC Argeș pe atunci în mare formă, dar se califică în semifinale după un surprinzător 2-1, mai ales că la pauză argeșenii erau în avantaj. Constructorul are în această fază un adversar la fel de incomod, SC Bacău, echipă care termina sezonul pe locul 4 al Diviziei A. Chiar și așa Contructorul trece mai departe datorită și ajutorului dat de regulament. După 120 de minute gălățenii se aflau la egalitate cu echipa din Bacău, dar regulamentul spunea că dacă în acest timp nu se va cunoaște echipa câștigătoare, se va califica în turul următor reprezentanta din eșalonul inferior. În acest fel divizionara din eșalonul terț ajunge neașteptat în semifinale. Aici Chimia trece de Metalul București după executarea loviturilor de departajare, ambele echipe făcând parte din eșalonul secund, în timp ce Constructorul se bucură din nou de avantajul regulamentului și trece surprinzător de Steaua București, după ce la finalul celor 120 de minute scorul era egal, 2-2.

Caseta tehnica a finalei. Sursa: ProSport

Finala s-a disputat pe 23 August, din păcate însă doar 8000 de spectatori au luat parte la această dispută între două echipe fără nume sonore. Trofeul a rămas în București încă o zi, partida încheindu-se la egalitate, urmând ca a doua zi partida să se rejoace. La rejucare vâlcenii s-au impus clar, scor 3-0, iar trofeul a ajuns în vitrina Chimiei. De amintit că la conducerea administrativă a Chimiei se afla Dumitru Dragomir. Constructorul Galați a rămas și ea în memoria microbiștilor ca una din marile suprize din istoria acestei competiții.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s