Jucători de legendă (4): Lothar Matthaus

Un exemplu de longevitate, prezent la 5 turnee de campionat mondial, record pentru un jucător de câmp, Matthaus este considerat pe bună dreptate unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria Germaniei. A evoluat timp de 20 de ani la cel mai înalt nivel, câștigând în carieră cam tot ce se putea, lipsindu-i din palmares cel mai impostant trofeu la nivel de club, iar aici mă refer la UEFA Champions League.

Și-a făcut debutul în fotbal îmbrăcând tricoul verde al Borussiei Monchengladbach, formație pentru care a evoluat din 1979 până în 1984. Trece apoi la Bayern Munchen, echipă alături de care câștigă 3 titluri în Bundesliga și joacă o finală de CCE, pierdută însă împotriva portughezilor de la FC Porto. În 1988 se transferă în ”cizmă” la Inter Milano, contribuind din plin la triumful nerazzurrilor în Serie A după o pauză de 9 ani. La Milano, alături de Brehme și Klinsmann formează unul din cele mai celebre trio-uri din istoria fotbalului și împreună cu cei doi la finele sezonului 1991 aduce Cupa UEFA în tribuna Inter-ului după o dublă cu AS Roma. Din 1992 se întoarce la Munchen, câștigând cu Bayern cam tot ce se poate, Bundesliga, Cupa Germaniei, Cupa UEFA, dar ratează dramatic trofeul UEFA Champions League. Se întâmpla în 1999, când Matthaus trăiește pentru a două oară dezamăgirea de a pierde o finală a competiției numărul 1, după ce echipa sa a condus pe tabelă. Prima dată când a întâlnit-o pe FC Porto, iar a două oară împotriva lui Manchester United, când englezii au întors soarta partidei chiar în minutele de prelungire. A fost ultima șansă a lui Matthaus de a cuceri un trofeu major, finalul întâlnirii găsindu-l înmărmurit pe banca de rezerve.

Lothar Matthaus a performat și la nivel de echipă națională. La 19 ani devenea campion european cu naționala Germaniei Federale, chiar dacă o făcea din postura de rezervă. Au urmat apoi 3 finale de campionat mondial consecutive, dintre care două pierdute și una câștigată. La Coppa del Mondo din Italia 90, Matthaus și-a condus echipa națională din postura de căpitan, dar și din cea de dispecer spre titlul mondial, în acel an primind și Balonul de Aur datorită mai ales prestației de la campionatul mondial, turneu la care a marcat de 4 ori. Matthaus deține în continuare recordul de partide jucate la World Cup, 25 la număr, record care greu va mai fi egalat vreodată.

Dând dovadă de o deosebită inteligență în joc, Matthaus era un jucător polivalent, având calitățile necesare de a juca pe orice post din axul central, libero, mijlocaș la închidere sau conducător de joc. Dacă ar fi să-l descriu pe Matthaus aș spune că a fost un fel de Kroos+Schweinsteiger, asta ca să dau un exemplu din fotbalul actual. A fost un fotbalist complet, posesor al unor calități tehnice deosebite, pasator excelent, șuteur redutabil, excela prin poziționare și clarviziune. Dacă ar fi să-mi alcătuiesc un prim XI din întreaga istorie a fotbalului, cu siguranță Lothar Matthaus ar fi prezent în linia mea de mijloc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s