Il Codino Divino

roberto-baggio

Ieri, în timp ce dădeam un tur al site-urilor de sport din Italia, mi-am amintit că astăzi Roberto Baggio împlinește 50 de ani. Cu această ocazie am decis să scriu un articol despre legendarul jucător italia. Apoi mi-am amintit că în trecut scrisesem unul pe Săptămâna de fotbal și am decis cu aordul celor de acolo să îl iau, să-l mai editez puțin și să-l postez și aici, urmând ca în rândurile de mai jos să vedeți ce a ieșit.

Dacă mi-ar spune cineva că am posibilitatea să aleg un singur jucător care să fie clonat, aș pronunța fără să stau pe gânduri numele lui Roberto Baggio. Pentru mine Baggio a fost cel mai mare jucator italian din istorie si unul dintre cei mai mari din istoria fotbalului, indiferent ce ar spune unii. Susțin acest lucru fără a fi vreun fan al echipelor la care a evoluat Il Codino Divino și nici măcar al Squadrei Azzurra. Un excelent tehnician, un executant maiestuos al fazelor fixe, un foarte fin dribleur, bun pasator,  Baggio putea juca pe post playmaker, mijlocaș ofensiv sau al doilea atacant. Platini îl caracteriza pe Baggio “fantastic 9 and a half”, făcând referire la stilul de joc și poziția din teren a italianului. Eu nu cred că avea o poziție fixă, fiind în schimb de părere că era un jucator cu libertate totală de mișcare. Doar la Inter sau Milan, nu îmi amintesc exact, cred că a fost folosit la nevoie și în flanc, sper să nu mă înșel.

roberto-baggioAm crescut cu fotbalul din anii 90, am crescut cu meciurile extraordinare făcute de Roberto Baggio în tricoul bianco-nerro sau în cel azzurro al naționalei. Chiar dacă în prima jumătate a anilor 90 nu vedeam foarte multe meciuri din campionatele puternice, doar prin 94 sau 95 începând si la noi transmisiile din Serie A dacă îmi aduc bine aminte, aveam parte totuși de partidele din cupele europene, iar în minte îmi vine sezonul  92-93, când Juventus cu un Baggio în formă de zile mari, reușea să câștige Cupa UEFA, competiție care pe atunci era aproape la fel de puternică, precum este acum UCL. În semifinale Juventus trecea de PSG cu 2-1 si 1-0, toate golurile fiind marcate de Roberto Baggio, iar în finală torinezii au întrecut-o pe Borussia Dortmund cu 3-1 și 3-0, în partida tur Baggio înscriind o dublă. Ca să își facă o idee cei care nu știu cum era competiția în acele vremuri, aș aminti că în acel sezon, în sferturi au mai jucat printre altele, Benfica, Real Madrid, AS Roma. În acel an Baggio a primit și Balonul de Aur, premiul care răsplătea cel mai bun jucator al anului.  Din păcate, Baggio nu are în palmares niciun trofeu UCL, el plecând de la Juventus exact la startul sezonului 95-96, sezon în care ”bătrâna doamna” s-a încununat regina Europei. Se spune că ar fi fost îndepartat de la echipa pentru a se face loc celui care avea să devină legendă la Juventus, Alessandro Del Piero. La finalul sezonului precedent torinezii câștigaseră eventul, Il Codino Divino contribuind din plin la cele două succese.

Cu echipa națională Roberto Baggio a ajuns până în finala Campionatului Mondial din 94, fiind jucătorul decisiv pentru Squadra Azzurra, reușind o dublă în optimi cu Nigeria, golul calificării din finalul partidei cu Spania în sferturi și din nou o dublă în semifinala cu Bulgaria. Ca un paradox, Baggio, cel mai bun om al italienilor de până atunci, avea să rateze în finala cu Brazilia penalty-ul decisiv, Italia pierzând trofeul. La Campionatele Mondiale Baggio are în total 9 goluri marcate, pe lângă cele 5 din 94, reușind câte două în 90 si 98.

Chiar și după atâta timp de la retragere, perioadă în care prin fotbalul mondial au mai trecut o grămadă de jucători geniali, pentru mine Roberto Baggio rămâne unul dintre marii fotbaliști pe care i-a dat acest sport, un jucător spectaculos, un jucător care a încantat tribunele cu jocul său, reușind de multe ori goluri demne de povestit nepoților, driblinguri de senzație și execuții spectaculoase. În urma lui Baggio a rămas o cariera senzațională, în care a evoluat la Vicenza, Fiorentina, Juventus, Milan, Bologna,  Inter si Brescia, echipe pentru care a strâns un total de 488 de partide marcând 221 de goluri. Pentru echipa naționala a evoluat în 56 de partide, marcând 27 de goluri. Mai jos un video cu o parte din golurile senzaționale reușite de Il Codino Divino, o adevărată placere pentru orice privitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s