Barcelona îngenuncheată la Paris

di-maria

Mai rar mi-a fost dat să văd în istoria modernă a fotbalului o echipă a Barcelonei atât de apatică precum cea de aseară. Nu vreau să intru în analize tactice pentru că sunt mulți experți care o să facă asta, unii avizați, alții mai puțin. În plus de asta cred că e simplu să ieșim după o asemenea partidă să tragem niște linii, să unim câteva puncte și să explicăm ce a funcționat și ce nu. Pe hârtie e cel mai ușor, dar în realitate e cu totul altfel.

Fără ai lua din merite lui Emery și fără a mă transforma într-un avocat al lui Enrique, pe care nu îl consider vreo mare sculă de antrenor, diferența cred că s-a făcut în primul rând datorită dăruirii din teren a jucătorilor. Au alergat jucătorii echipei franceze de parcă ar fi fost niște armăsari cărora le arde iarba sub picoare. E adevărat că tehnicianul parizienilor a pregătit excelent partida, dar fără spiritul de sacrificiu al lui Rabiot sau Matuidi, fără agresivitatea lui Cavani care a alergat, poate nu vă vine să credeți peste 11 km, orice plan tactic ar fi în zadar. Într-adevăr acest lucru i se datorează tot lui Emery, care le-a cerut elevilor săi să facă un pressing avansat, să nu le dea voie jucătorilor Barcelonei să paseze, i-a mobilizat, dar pentru a putea îndeplini aceste cerințe trebuie să dai 110%. PSG-ul a evoluat aseară ca o echipă, ca un tot, ca degetele unei mâini strânse la un loc, formând un pumn care a lovit necruțător. A lovit de 4 ori, iar faza ultimului gol spune totul despre prestația catalanilor, atunci când Meunier a urcat cu mingea la picior din propria treime până aproape de careul advers fără a fi întâmpinat de niciun adversar. Felul în care a decurs acțiunea la golul marcat de Cavani e cea mai bună etichetă care i se poate da acestei partide, iar cine nu a văzut meciul și urmărește faza respectivă, își poate da seama de evoluția elevilor lui Enrique.

km-alergatiLa finalul partidei, șocat fiind de rezultatul înregistrat pe tabelă, mă întrebam dacă Barcelona a avut mijlocași în teren, având senzația că Verratti, Rabiot sau Matuidi joacă fără să aibe adversari. Busquets a depășit foarte ușor pe întreaga durată a partidei, Iniesta total neinspirat, iar despre Gomes nu cred că sunt prea multe de spus. Cei trei mijlocași catalani au fost depășiți la toate capitolele de oponenți lor, iar dacă arunc o privire spre km alergați și văd că Matuidi este primul cu 12, urmat de Meunier și Rabiot atunci îmi dau seama ca e mai mult decât o înfrângere tactică. Aseară au învins cei care au alergat în dauna celor care s-au plimbat. Chiar și Cavani a parcurs o distanță mai mare decât Busquets sau Gomes. De altfel, diferența a fost făcută în opinia mea de linia de mijloc franceză, care a blocat toate spațiile către careul lui Trapp, construind adevărate tranșee în fața fundașilor, nelăsându-i pe oamenii de atac a lui Enrique să vină direct pe Marquinhos și Kimpempe.

statsBarcelona e o echipă care s-a bazat de-a lungul istorie recente doar pe atac, iar când acest compartiment nu funcționează echipa are o problemă. Catalanii nu au niciodată un plan B, antrenorul nu a avut aseară un plan B, iar dacă Messi, Neymar, Suarez sau Iniesta nu prind o zi extraordinară în care să facă diferența, atunci echipa suferă. Am impresia că mulți jucători si-au ascuns limitele de-a lungul timpului în spatele performanțelor reușite de compartimentul ofensiv, fiind cărați în cârcă de Messi și de ceilalți jucători de geniu din lot. Însă peste toți, cel mai mult și-a arătat aseară limitele antrenorul catalan, care nu a are nicio reacție când echipa suferă. Niciodată de când e pe bancă, Enrique nu a reuși să vină cu o mișcare sclipitoare prin care să resusciteze echipa. Trofeul UCL pe care îl are trecut în CV se datorează, de ce să nu recunoaștem, formei senzaționale pe care a parcurs-o trioul MSN în acel sezon. Legat de zilele sale pe Nou Camp cred că acestea sunt numărate, iar asta nu neapărat datorită prestației de aseară, umilința de pe Parc des Princes fiin picătura care a umplut paharul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s