Avancronică UCL, săptămâna 1

ucl

În această săptămână revin în prim plan duelurile din cea mai importantă competiție la nivel de club, ajunsă la faza optimilor. Am putea spune fără nicio reținere că de acum începe cu adevărat competiția, întâlnirile din grupe fiind mai degrabă un fel de încălzire pentru granzii Europei. Partidele care urmează să se dispute marți și miercuri sunt poate și cele mai echilibrate din această fază, capetele de afiș fiind PSG-Barcelona și Real M-Napoli, dar la fel de interesante vor fi și confruntările de la Munchen și Lisabona. Să trecem totuși în revistă fiecare partidă în parte.

PSG – Barcelona

Devenit un clasic al ultimelor sezoane, meciul de la Paris aduce față în față două dintre cele mai puternice formații din această competiție. De la sosirea arabilor sub Turnul Eiffel, PSG își propune an de an accederea în ultimul act al competiției, dar sorții i-au scos în dese rânduri în cale un obstacol greu de trecut, numit Barcelona. În primăvara anului 2013 PSG a fost eliminată de formația catalană fără să piardă, după 2-2 la Paris și 1-1 pe Nou Camp. Sezonul 2014-2015 le-a pus pe cele două combatante față în față încă din faza grupelor, fiecare echipă câștigând partida de pe teren propriu. În același sezon, PSG și Barca își dau din nou întâlnire, de această dată în sferturile de finală, calificarea jucându-se încă din partida tur, când pe Parc des Princes, bestia Suarez l-a devorat pe David Luiz, catalanii impunându-se clar cu 3-1. Returul a fost doar o simplă formalitate, Neymar semnând printr-o dublă victoria Barcelonei cu 2-0. Mâine, toată suflarea din orașul îndrăgostiților își pune speranța într-un meci mare făcut de favoriții lor, dar când ai în față pe Messi sau Suarez, ecuația nu mai e deloc simplă. Deși această dublă este uan extrem de echilibrată, cine îl are pe Messi în formație devine automat favorită, cel puțin pe hârtie. După un început ezitant de sezon, datorită schimbărilor de pe banca tehnică, PSG pare acum o echipă mult mai legată, iar aducerea lui Draxler a adus un plus de calitate ofensivei lui Emery. Ambele echipe trec printr-o formă excelentă, elevii lui Enrique fiind neînvinși de la primul meci disputat în 2017, iar parizienii nu au cunoscut gustul amar al infrângerii de la mijlocul lui decembrie a anului trecut. De urmărit și duelul dintre atacanții uruguayeni Suarez și Cavani, ambii lideri în topul marcatorilor din cele două campionate.

Benfica – Borussia D

Cele două formații s-au întâlnit o singură dată până acum, Borussia eliminând Benfica din optimile CCE în sezonul 1963-1964, după un 1-2 la Lisabona și un retur de vis în Germania, galben-negrii câștigând cu un surprinzător 5-0. Surprinzător pentru că Benfica era pe atunci o forță în Europa. Acum datele problemei stau puțin altfel, iar Borussia este în opinia mea favorită la calificare. Cu toate astea Benfica nu trebuie subestimată, iar rezultatele din sezonul trecut vin să confirme faptul că lusitanii pot produce surpriza.

Real M – Napoli

madridNapoletanii se deplasează la Madrid cu gândul la răzbunare după eliminarea suferită la prima lor prezență în CCE, în sezonul 1987-1988. Pe atunci la Napoli evolua cel mai bun jucător al lumii, Diego Armando Maradona, dar nici măcar el nu a reușit să își salveze echipa de la o eliminare prematură din chiar primul tur. Acum va fi și mai greu pentru echipa de sub Vezuviu, madrilenii dorindu-și să devină prima grupare din istorie care își apără trofeul UCL, iar aici mă refer la noul format. Elevii lui Zidane trec printr-o perioadă bună, fiind lideri în La Liga și având 3 victorii consecutive, iar senzația e că echipa și-a revenit după eșecul suferit în fața Sevilliei și eliminarea din Cupa Regelui. La capitolul formă și napoletani trec printr-o perioadă foarte bună, ultima înfrângere datând de la sfârșitul lunii octombrie, dar ce a impresionat  în acest timp e forța liniei ofensive, cea mai productivă din Serie A. Rămâne de văzut dacă Mertens și colegii săi din ofensivă vor reuși să penetreze apărarea condusă de Ramos, una să recunoaștem mult mai valoroasă decât cele întâlnite în Serie A, poate cu excepția celei de la Juventus. Chiar dacă deținătoare trofeului pleacă cu prima șansă, formația italiană nu trebuie privită deloc de sus, mai ales că are pe bancă un adevărat strateg, iar cel mai important, returul se va disputa la Napoli acolo unde vulcanul va erupe. De amintit și revenirea lui Gareth Bale în lotul madrilenilor, galezul urmând cel mai probabil să ia loc pe banca de rezerve.

Bayern M – Arsenal

Un alt clasic al Ligi Campionilor, jocul dintre Bayern și Arsenal este la fel de atractiv ca și partidele amintite mai sus. Istoria ne arată o favorită clară, tunarii fiind dați afară de 3 ori până acum din fazele eliminatorii de formația bavareză. Soarta nu pare să fie alta nici de această dată, londonezii fiind destul de inconstanți în rezultate, iar evoluțiile din ultimul timp nu le dă fanilor prea multă încredere. Pentru Bayern singura problemă ar fi lipsa competiției în campionatul intern, acolo unde nu are adversar de sezoane bune. Am mai spus-o și în alte rânduri, cred că acest fapt a constituit o problemă și pe vremea lui Pep, antrenor cu care Bayern a fost eliminată de 3 ori consecutiv în semifinale. Aș mai aduce în discuție și rezultatele slabe din ultimele sezoane pe care le-a Arsenal în prima manșă a fazelor eliminatorii, partide în urma cărora tunarii își diminuează serios șansele de a accede în turul următor. Rămâne de văzut dacă vom avea parte și acum de aceeași poveste, sau Wenger va reuși să producă supriza la Munchen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s