Viitorul este viitorul

viitorul-u19-uefa-youth-league

Echipa de tineret a clubului manageriat de Gheorghe Hagi a reușit o calificare istorică în optimile Youth League. Poate sunt persoane care nu consideră asta o mare performanță, dar dacă aruncăm o privire către echipele calificate în această fază a competiției, atunci realizăm totuși că tinerii fotbaliști de la Viitorul au reușit într-adevăr ceva cu adevărat important. Aceștia vor intra în urnă alături de academii cu nume precum cele de la Barcelona, Real Madrid, Atletico, Ajax, Benfica, Borussia Dortmund, fiind singura echipă mică ajunsă în optimi și a treia din estul Europei, alături de Dinamo Kiev și TSKA Moscova, echipe cu tradiție în fotbalul european.

Privind spre acești tineri și spre locul ocupat de echipa mare a clubului Viitorul în Liga 1, ne dăm seama că singura soluție de viitor pentru fotbalul românesc este aceea pusă în practică de Gheorghe Hagi. Problema este că în fotbalul românesc acest gen de proiect nu e deloc compatibil cu dorințele patronilor, care vor performanță și îmbogățire peste noapte. Mai mult, e nevoie de multă răbdare, multă muncă și mai ales de un plan bine pus la punct pe o perioadă lungă de timp, de la care să nu te abați de la un sezon la altul. La Viitorul performanțele încep să se vadă după o muncă asiduă de șapte, opt ani, totul fiind organizat până la ultimul detaliu. E singura academie din țară care se ridică la nivelul marilor academii din Europa, cel puțin la nivel organizatoric. Să nu uităm că Hagi a fost nevoit să pornească totul de la zero, construind în timp totul la nivel de infrastructură, iar aici mă refer la bază de antrenament, teren de joc și tot ceea ce are nevoie un club cu adevărat profesionist.

Ceea ce cred însă că e cel mai important, e educația fotbalistică pe care jucătorii o primesc la acest club, iar aici mă refer la mentalitate, capitol la care jucătorul român suferă. Aici jucătorii sunt crescuți de mici să devină învingători, să nu se teamă de niciun adversar, să fie cu gândul doar la victorie. Sunt crescuți practic după chipul și asemănarea ”regelui”, iar când ești crescut sub îndrumarea unui mare campion, e imposibil ca la un moment dat să nu reușești. Cred că e momentul în care Viitorul va prelua puterea în fotbalul românesc, se va instala pe tron și va fi foarte greu ca cineva să o doboare de acolo. La un moment dat Dinamo dădea senzația că are un plan de viitor sănătos, apropiat de cel impus de Hagi, însă odată cu trecerea timpul, conducătorii de acolo dau senzația că și-au pierdut răbdarea și încet, dar sigur, par să se îndepărteze de planul inițial, dar asta e o altă discuție. Am văzut rezumatul partidei de aseară împotriva danezilor de la FC Copenhaga și am rămas impresionat de jocul prestat de juniorii Viitorului, de traseele trasate de aceștia, de felul cum se găseau pe teren și mai ales de apetitul ofensiv al echipei. Dintre toți s-a ridicat parcă puțin mai sus Florinel Coman, fotbalist care a confirmat deja și la echipa mare. Cu o biomecanică de lovire a mingii cum vezi doar la marii jucători, cu o tehnică de excepție, reușește să își depășească adversarii cu o ușurință ieșită din comun, fiind poate viitoarea perlă de pe coroana regelui.

Un singur lucru pare să lipsească clubului condus de Gheorghe Hagi, și anume suporterii, dar s-a putut observa în ultimul timp că tot mai mulți spectatori sunt prezenți în tribunele stadionului din Ovidiu, iar de o vreme o parte dintre ei sunt alături de favoriți chiar și în deplasare. Sunt sigur că odată cu apariția performanțelor numărul acestora va deveni tot mai mare, mai ales că în spatele echipei stă un nume imens, cel al lui Gheorghe Hagi, o persoană care a făcut istorie pentru fotbalul românesc, iar simpatizanții acestuia nu sunt deloc puțini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s