Ușor, ușor ieșim în Europa

marin

Oare vom reuși să ne reabilităm imaginea în fotbalul european, una să recunoaștem destul de șifonată? Oare vor reuși fotbaliștii români să scoată din nou capul în Europa. Premise ar fi, iar transferurile din ultimul timp, dar și prestațiile unor stranieri ne dau speranțe. Recunosc, nu suntem reprezentați ca pe vremea lui Hagi și Gică Popescu, poate nici macăr cum am fost de generația lui Chivu și Mutu, dar parcă ne aflăm din nou pe o pantă ascendentă după mulți, mulți ani.

toscaIn aceste zile doi jucători tineri dacă îmi permiteți să-i numesc așa, deși unul dintre ei are 24 de ani, au reușit să obțină contracte în două campionate cunoscute ale Europei. Fostul jucător al Viitorului, Răzvan Marin s-a transferat în Belgia la Standard Liege, ceea ce poate fi o rampă de lansare pentru un viitor transfer într-un campionat mult mai puternic. Momentan însă mijlocașul de 20 de ani trebuie să rămână cu picioarele pe pământ, să evolueze constant să-și continue ascensiunea. Cealaltă plecare din Liga 1 este cea a lui Alin Toșca, fundașul român ajungând în curtea lui Betis Sevilla. Un transfer bun, într-un campionat extrem de puternic, la o echipă lipsită de grijile retrogradări, unde fostul stelist poate crește. Ca și în cazul lui Marin, cel mai important lucru este să joace și să nu fie repatriat după un sezon sau chiar jumătate, cum s-a întâmplat cu nenumărați jucători români în ultime vreme.

Pe lângă cei doi, fotbalul nostru mai are câțiva reprezentanți care ne dau speranțe că ne putem reabilita în fața Europei, dar și încrederea necesară pentru a reconstrui echipa națională. Pentru că orice ar fi, experiența și valoarea dată de jocurile dintr-un campionat cum e La Liga sau Serie A, nu se compară cu duelurile împotriva celor de la Chiajna sau Voluntari. Aici mă refer la un Stanciu sau Chipciu, jucători și ei în campionatul Belgiei, la Anderlecht, echipă care se bate an de an pentru titlu de campioană și care îi poate catapulta spre alte zări, iar când spun asta mă refer în primul rând la Stanciu. În Italia avem un Tătărușanu, care orice s-ar spune, momentan e portarul titular al Fiorentinei, un Chiricheș, care se află într-o creștere vizibilă față de sezonul precedent, dar care din păcate momentan e accidentat și un Radu Ștefan, căpitan la Lazio, însă pe care nu ne putem baza…..din păcate. Despre Ianis Hagi mă abțin deocamdată să fac vreun comentariu, tânărul fotbalist impresionând la echipa de tineret, dar din păcate jucând prea puțin pentru echipa mare.

andoneCel mai bine reprezentați suntem la ora actuală de Florin Andone, atacantul lui Deportivo fiind declarat jucătorul lunii decembrie, devansându-i pe mult mai titrații Messi și Vitolo. Trebuie să recunoaștem totuși că acesta nu este un produs 100% al nostru, el formându-se practic în Spania, acolo unde și-a făcut junioratul. Andone are în acest moment 7 goluri în 19 partide, ceea nu e deloc puțin dacă ținem cont de faptul că evoluează la o echipă care nu marchează foarte mult, iar presa scrie tot mai mult de o plecare a sa la o formație cu pretenții mai mari, unul din numele vehiculate fiind cel al clubului italian Fiorentina. În Spania l-am avea și pe Anton, care îmbracă momentan tricoul lui Getafe, dar cu șanse reale la promovare, ceea ce ar însemna că îl putem vedea și pe el din sezonul viitor în La Liga. În alte campionate importante îl avem pe Pantelimon, care joacă la Watford foarte puțin, Vătăjelu în Cehia la Sparta Praga, în timp ce un alt stranier care merită amintit, Maxim, evoluează constant la Stuttgart, echipă care are șanse reale de a reveni în prima ligă germană. În rest ar mai fi coloniile de români din Turcia sau Bulgaria, campionate care nu se compară totuși cu La Liga sau Serie A, mai ales că cei din Turcia nu îmbracă tricoul niciuneia din cele 3 mari forțe. Posibil pe unii să-i fi uitat, dar am încercat să-i aduc în față pe cei mai importanți.

Acestea fiind spuse, închei cu speranța că ușor, ușor putem scoate din nou capul în lumea bună, putem da jucători în campionatele puternice, dar pentru asta trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să punem bazele unor proiecte sănătoase, iar în timp se vor vedea și roadele. Momentan, cred că în jurul unor jucători precum Tătărușanu, Chiricheș, Chipciu, Stanciu, Maxim, Alibec, Andone, Marin, Toșca, Benzar sau Vătăjelu, se poate pune bazele unei echipe naționale care să ne reprezinte cu brio la viitoarele turnee finale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s