Meciuri celebre: Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7 – 3

real-frankfurt

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1960 este considerată de mulți drept cea mai spectaculoasă finală de cupă europeană și totodată unul dintre cele mai bune meciuri din istoria fotbalului. A fost cea de a 5-a finală din istoria competiției și punea față în față deținătoarea trofeului sau mai bine zis deținătoarea tuturor trofeelor de până atunci, celebra formație spaniolă, Real Madrid și campioana Germaniei de Vest, Eintracht Frankfurt. Confruntarea la care au asistat 134000 de spectatori s-a disputat la Glasgow pe legendara arenă Hampden Park, la data de 18 mai 1960.

real-frankfurt-3
Sursa: Wikipedia

Formația germană poseda o linie ofensivă redutabilă, dovadă maniera cu care a trecut în semifinale de scoțienii de la Glasgow Rangers, scor general 12-4, după 6-1 și 6-3. Nici Realul nu era mai prejos, albii reușind să elimine în faza precedentă marea rivală Barcelona cu un dublu 3-1, formația catalană fiind la acea oră campioana Spaniei. Deținătorii trofeului aveau în componență un atac legendar, din care făceau parte Gento, Del Sol, Di Stefano sau Puskas, ultimii doi fiind pe atunci cei mai buni înaintași din Europa, dovadă și ceea ce avea să reușească cuplul madrilen în partida cu pricina. Spre surprinderea întregii asistențe, nemții deschid scorul în minutul 18 prin Kress, reușită care a părut că dă increderea necesară echipei. Odată cu trecerea timpului însă, ritmul de joc al elevilor lui Paul Osswald a scăzut, iar madrilenii au pus stăpânire pe joc, controlând fără probleme partida. Inevitabilul s-a produs, iar Realul a măcinat neîntrerupt defensiva vest-germană, Di Stefano de două ori și Puskas odată reușind cu o lejeritate ieșită din comun să întoarcă rezultatul, scorul la pauză fiind 3-1. Repriza secundă a continuat sub aceleași coordonate, jucătorii blanco zburdând efectiv pe teren, iar Puskas mai străpunge de 3 ori apărarea adversă în minutele 56, 60 și 71. A urmat o perioadă nebună, iar golurile cădeau în ambele porți ca la bombardament. În minutul 72 Stein, centrul înaintaș al gemanilor înscrie pentru 6-2, însă după doar un minut Di Stefano nu întârzie să dea răspunsul și scorul devine 7-2. În minutul 75 o neglijență în defensiva madrilenă, probabil relaxată deja, îi dă prilejul aceluiași Stein să își treacă în cont dubla, stabilind astfel scorul final, 7-3 pentru Real Madrid, echipă care își punea în vitrină cel de al 5-lea trofeu consecutiv. O performanță care nu a mai fost depășită și cred că nici nu va mai fi depășită vreodată.

real-frankfurt-2Legendarii Di Stefano și Ferenc Puskas au intrat astfel în istorie ca doi dintre cei trei jucători care au reușit un hattrick într-o finală de CCE sau UCL, maghiarul fiind de astfel singurul care a marcat 4 goluri în ultimul act al competiției. Puskas își va mai trece în cont o ispravă, semnând încă un hattrick în finala din 1962, pierdută însă de Real în fața Benficăi lui Eusebio cu 3-5. Avându-i pe cei doi golgheteri în lot, alături de Gento, Del Sol, Kopa sau Rial, consider că Realul anilor 56-60 a fost prima echipă galactică din istoria fotbalului, ca să folosim un limbaj din zilele noastre. Deși această generație a înregistrat o serie nenumărată de meciuri mari, aș spune că finala de la Glasgow a fost poate cea mai bună partidă a acelei generații, una care a scris o pagină importantă în istoria fotbalului mondial.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s