Divizia A sezonul 1932-33, primul în sistem divizionar

uripensia1933

Până în anul 1932 Divizia A era organizată într-un sistem cu ligi regionale, iar echipele calificate urmau să se întâlnească într-un turneu final disputând partide eliminatorii, sferturi, semifinale, finală, iar câștigătoarea devenea campioană națională. În 1932 intră în scenă Octav Luchide, fost jucător de……rugby, cu un deosebit spirit organizatoric, promotorul înfințării Federației Române de Fotbal, iar acum realizatorul Diviziei Naționale.

La acest prim sezon în sistem divizionar au luat parte 14 formații, împărțite în două serii, fiecare a câte 7, urmând ca la final primele două locuri din fiecare serie să dea bătălia finală într-o dublă manșă. La capătul celor 12 etape în care s-au întâlnit fiecare cu fiecare, Ripensia Timișoara a terminat pe locul 1 în prima serie, urmată de CFR București, așa se numea Rapidul pe atunci, podiumul fiind completat de Crișana Oradea. În cea de a 2-a serie Universitatea Cluj a ieșit prima, devansând adevărate forțe ale fotbalului românesc din acea perioadă, CAO-ul din Oradea, Unirea Tricolor sau Venus București. După cum se poate vedea, Ardealul domina fotbalul de la noi din țară, doar Venus, Unirea Tricolor sau CFR București având forța să se bată cu echipele de dincolo de Carpați. A urmat o finală tur-retur pentru stabilirea echipei campioane disputată așadar între Ripensia și U Cluj. Pe data de 9 iulie 1933, Ripensia câștigă partida de la Timișoara cu scorul de 5-3 (3-2). Golurile au fost marcate de Dobay (3), Ciolac și Bindea, repectiv Ștefănescu, Sepi II și Sîrbu. Returul de la Cluj-Napoca disputat peste o săptămână s-a încheiat cu scor alb, astfel că titlul de campioană avea să fie cucerit de Ripensia Timișoara, primul din istoria clubului. Titlul de golgheter a fost cucerit de ȘtefanDobay cu 15 reușite, urmat de Petea Vîlcov cu 14, Cociș și Bodola cu 11, Rafinschi cu 10. Mai jos vă propun să vedem clasamentul final al celor două serii.

32-33
Sursa: Wikipedia.

Să vedem și cei 11 jucători de bază ai echipei campioane: Zombori- Burger, Aigner- Hrehuss, Cotormani, Lakatos- Bindea, Schwartz, Ciolac, Rafinschi, Dobay. De remarcat linia senzațională de atac a timișorenilor, toți cei 5 jucătorii cochetând in acea perioadă cu echipa națională, iar 4 dintre ei fiind prezenți la turneul final al Cmapionatului Mondial din 34. Eficacitatea liniei de atac a Ripensiei se poate vedea și în numărul de goluri marcate, 49 în doar 12 etape.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s