Astre aliniate, stele căzătoare

Marius Sumudica, antrenorul echipei Astra Giurgiu, reactioneaza la finalul meciul de fotbal contra echipei AS Roma  din Europa League, disputat  pe stadionul Arena Nationala din Bucuresti, joi, 8 decembrie 2016. Meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0astfel ca Astra Giurgiu a terminat grupa E pe locul doi, cu opt puncte si s-a calificat in primavara europeana, in timp ce AS Roma a incheiat pe primul loc, cu 12 puncte . ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Marius Sumudica și elevii săi la finalul paridei cu AS Roma. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Fotbalul românesc a plâns cu un ochi, iar cu celălalt a râs la capătul partidelor de aseară. Astra Giurgiu s-a aliniat celorlalte 31 de echipe calificate în primăvara Europa League. Cealaltă reprezentantă a României, Steaua București, a terminat grupa pe ultimul loc și părăseștecompetiția mai devreme decât se preconiza. Giugiuvenii au scos un egal muncit cu AS Roma și datorită victoriei celor de la Victoria Plzen împotriva Austriei Viena, au terminat grupa pe locul doi, avansând astfel în fazele eliminatorii. O calificare pe undeva neașteptată având în vedere situația dificilă prin care a trecut clubul în ultimele luni. Astra nu a reușit nicio victorie pe teren propriu, dar datorită punctelor cîștigate chiar pe terenul contracandidatelor la locul 2, a strâns punctele necesare calificării. Marele merit este fără doar și poate a lui Marius Șumudică, vulcanicul antrenor reușind să își motiveze jucătorii în momente cheie ale acestei campanii, scoțând la suprafață resurse nebănuite de la elevii săi. O gură de aer importantă pentru fotbalul românesc, reprezentațiile pe scena fotbalului european fiind tot mai scurte și mai sărace în ultimul timp. Să sperăm că sorții îi vor fi favorabili, iar parcursul în primăvara europeană.să fie unul cât mai lung, pentru că România are nevoie mai mult ca oricând de acest lucru.

steauaSteaua a pierdut calificarea la capătul unei partide bunicele am putea spune, dar până la urmă a plecat cu mâna goală din Spania. Elevii lui Reghecampf au făcut o repriză slabă, dar s-au revanșat după pauză când au egalat, fiind chiar la un pas de calificare la ocaziile lui De Amorim și Golubovic. Prea puțin totuși când vrei să câștigi pe terenul unei echipe cum e Villareal. De fapt calificarea nu s-a pierdut aseară, ci în partidele precedente, când, să recunoaștem, Steaua a avut evoluții modeste. Dacă stăm să ne uităm în urmă la această campanie, formația bucureșteană au avut doar 3 reprize bune, dintr-un total de 12, ceea ce înseamnă prea puțin pentru a accede în primăvara europeană.

Una peste alta, cred că ar trebui să ne mulțumim și cu o echipă calificată mai departe, mai ales dacă privim la actuala situație din fotbalul românesc. Un fotbal în insolvență, un fotbal care pune lacăt pe tot mai multe echipe de tradiție, în care investițiile ne sunt cu totul străine și în care oamenii se îndepărtează tot mai mult de stadioane, iar această lipsă a suporterilor de la meciuri, consider că este punctul cel mai negru din acest peisaj macabru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s