Ion “Liță” Dumitru

lita-1

Liță Dumitru este perceput de mulți ca un fost fotbalist și actual antrenor depășit care tot critică Steaua. Alții îl știu ca antrenor de copii și juniori la Chiajna. Diferite personaje din fotbalul românesc și din anturajul Stelei cărora prefer să nu le pronunț numele, s-au ocupat prin declarații jignitoare să-i murdărească imaginea. Liță Dumitru este însă mai mult de atât, este unul din cei mai mari mijlocași pe care i-a avut fotbalul românesc, prezent cu echipa națională la mondialul din 70′ și câștigător de două ori a titlului de cel mai bun fotbalist român al anului.

Născut pe 2 ianuarie 1950, în comuna Roșu, Liță Dumitru și-a început cariera la Confecția București în 1963, iar un an mai târziu trece la Rapid București. În martie 1968 îmbrăcând tricoul vișiniu, debutează în prima divizie a României într-o partidă FC Argeș-Rapid București 3-0. Cu echipa din Giulești câștigă Cupa României la finalul sezonului 1972, urmând mai apoi să se transfere la Steau București. La clubul militar își continuă ascensiunea datorită talentului și ambiției de care a dă dovadă de-a lungul întregii cariere. Jucător de bază la Steaua, dar și la echipa națională, Dumitru este declarat în 1973 cel mai bun fotbalist român al anului. Valorosul mijlocaș își aduce un aport important la realizarea eventului în sezonul 1975-1976, la câștigarea unui nou titlu în ediția 1977-1978 și a Cupei Romaniei în 1978-1979.  În 1980 se transferă la Poli Timișoara unde joacă timp de 2 ani, trecând mai apoi pe la Craiova doar pentru 4 partide, CFR Timișoara, din nou Poli Timișoara, iar în 1985 revine la clubul cu care a debutat în fotbalul mare Rapid București. Mai joacă în Giulești încă 3 ani având și funcția de antrenor, 1988 fiind anul în care își agață ghetele în cui.

lita-2

În toată această perioadă, Liță Dumitru este un component de bază al echipei naționale, cu care se califică la Campionatul Mondial din Mexic 70′. La acest turneu final, România debutează cu o înfrângere 0-1 împotriva Angliei, urmează o victorie de răsunet cu naționala Cehoslovaciei, scor 2-1, după care elevii lui Angelo Niculescu dau piept cu viitoarea campioană, Brazilia, echipă care îl are în componență pe marele Pele. În această partidă Liță îl are în grijă chiar pe celebrul Pele, acesta afirmând în urmă cu câțiva ani că Dumitru a fost unul din primii 3 mijlocașii care i-au făcut marcaj în întreaga sa carieră. De menționat că pe atunci avea doar 20 de ani. Până la finalul carierei a purtat tricoul galben al României de 57 de ori, marcând 12 goluri.

Mijlocaș central la acoperire, Dumitru făcea la fel de bine ambele faze ale jocului, fiind un veritabil număr 8, mijlocaș box-to-box cum se mai spune în fotbalul modern. Cu o dârzenie de invidiat, mare disponibilitate la efort, ajuta linia ofensivă având și un deosebit simț tactic, fiind un pasator excelent. Este considerat de mulți unul dintre cei mai buni mijlocași centrali pe care i-a dat România. Unii îl consideră pe Dobrin cel mai bun, alții pe Balaci, mulți pe Hagi, însă majoritatea din cei care l-au văzut jucând, spun că Liță a fost cel mai complet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s