Jucători de legenda (3): Gabriel Omar Batistuta, fotbalul înseamnă și durere

gabi-1

Gabriel Omar Batistuta a fost fără doar și poate unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului. Un număr 9 complet, argentinianul avea un șut puternic, lovea mingea cu ambele picioare, joc de cap, tehnică, practic deținea toate calitățile necesare unui atacant de careu. Deși Argentina este o nație care scoate talente pe bandă rulantă, multă lume susține ca pumele nu au mai avut un atacant de careu care să se ridice la nivelul lui Batistuta.

Crescut la Newell’s Old Boys, Batistuta a mai trecut în campionatul Argentinei pe la River Plate și Boca Juniors. Evoluțiile avute în această perioadă atrag atenția italienilor de la Fiorentina, care îl transferă în 1991. Chiar din primul sezon Batistuta impresionează înscriind 13 goluri în Serie A. Argentinianul petrece 9 ani la Florența, dispută 332 de partide, reușind să marcheze 207 goluri în toate competițiile, timp în care câștigă Cupa și Supercupa Italiei. Un procentaj excelent dacă ținem cont de fundașii de fier din Italia acelor vremuri și mai ales de faptul că Fiorentina, chiar dacă era o echipă bună, nu era totuși o forță. De altfel, fanii “viola” l-au votat în echipa ideală a Fiorentinei la celebrarea a 90 de ani de la înfințarea clubului.

Dorind să câștige și o medalie de campion, Gabriel Batistuta se transferă în 2000 la AS Roma. Încă din primul an în capitală, Batigol este decisiv pentru giallo-rossi, marcând 20 de goluri în campionat, fiind astfel decisiv în bătălia pentru titlu, câștigată în cele din urmă de AS Roma pentru prima oară din 1983. Mai joacă pentru capitolini încă două sezoane, dar fără a mai atinge forma din anii trecuți, după care trece pentru o scurtă perioadă pe la Inter Milano și Al-Arabi. În 2005 se retrage din activitate după 18 ani la cel mai înalt nivel, perioadă în care a evoluat în 528 de partide, marcând 296 de goluri.

bati-2

După retragere Batistuta nu s-a putut bucura pe deplin de viața pe care ar fi meritat-o după sacrificiile făcute în fotbal, dovadă că fotbalul nu îți oferă doar bani și faimă cum ar crede unii, suferința având și ea locul ei în acest peisaj. Atacantul argentinian a avut mari probleme de sănătate, durerile la picioare fiind insuportabile, cauzate se pare de infiltrațiile care i s-au făcut pe vremea când era jucător. Să vedem și ce a declarat Batistuta despre această perioadă neagră a vieții lui: „La puţin timp după ce-am renunţat la fotbal, am început să am dureri insuportabile. Uneori, îmi era atât de rău încât nu puteam să mă ridic din pat şi urinam pe mine. Durerea la nivelul gleznelor era atât de mare, încât m-am dus la doctor şi l-am rugat să-mi amputeze picioarele. L-am văzut pe Pistorius şi m-am gândit că asta e soluţia. Doctorul mi-a spus că sunt nebun“. Batistuta a explicat și cauza durerilor: „Practic, nu mai aveam nici cartilaje şi nici tendoane, aşa că cele 86 de kilograme pe care le aveam atunci erau susţinute de nişte picioare ce se frecau os pe os“.

În cele din urmă starul argentinian și-a revenit, doctorii reușind să-l salveze. „Încet, situaţia s-a îmbunătăţit după o serie de operaţii. Acum sunt bine, pot să merg, dar a fost nevoie de multă răbdare şi mult timp de recuperare. Merg din când în când să joc golf şi am fost chiar şi la câteva meciuri de fotbal însă nu mă mişc prea mult, aştept să-mi vină mingea la picior“, a mai adăugat acesta.

Gabriel Omar Batistuta a deținut mult timp și recordul de goluri marcate în echipa națională, fiind depășit de curând de o altâ legendă, Lionel Messi. Chiar și așa fostul vârf al Fiorentinei are un procentaj mult mai bun, având marcate 54 de goluri în 77 de partide, în timp ce Messi a înscris 56 de goluri în 114 prezențe. Mai jos avem și cele mai importante cifre ale lui Batigol:

Cel mai bun marcator în Copa America: 1991, 1995

Cel mai bun marcator în Cupa Confederaţiilor: 1992

Gheata de bronz la CM 1994

Cel mai bun marcator în Serie A: 1995

Cel mai bun marcator în Cupa Italiei: 1995-1996

Gheata de argint la CM 1998

Cel mai bun fotbalist argentinian în 1998

Cel mai bun fotbalist străin din Serie A în 1999

Cel mai bun marcator din istoria Fiorentinei în Serie A

Al doilea cel mai bun marcator din istoria naţionalei Argentinei

2 comments

  1. ”Dorind să câștige și o medalie de campion, Gabriel Batistuta se transferă în 2000 la AS Roma.” – cu chestia asta nu sunt deacord. nu el a vrut sa plece, fiorentina a fost obligata sa-l vanda atat pe el cat si pe rui costa la milan sau toldo la inter. echipa viola intrase in colaps financiar iar nu au reusit sa se redreseze si dupa doua sezoane au intrat in faliment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s