Un an pe Anfield

klopp-kop_3477577b

În urmă cu un an de zile, Jurgen Klopp ateriza pe Anfield devenind cea mai importantă mutare a noii conduceri. Din acel moment Liverpool a disputat 61 de partide, 30 incheindu-se cu victoria cormaranilor, 17 nedecis, iar 14 s-au soldat cu înfrângeri. În acest timp Liverpool a disputat și două finale, din păcate ambele pierdute. E mult, e puțin? Greu de spus, însă când punem în balanță rezultatele neamțului, să ne gândim totuși că echipa a fost luată din mers, iar din primul sezon era dificil să obțină mai mult de atât.

La finalul sezonului 2015/2016 echipa s-a clasat pe locul 8, iar dacă judecăm după acest aspect putem considera că Jurgen Klopp a avut un sezon modest. Totuși cele două finale disputate, de Cupa Ligii și Europa League compensează locul ocupat în clasament, să recunoaștem mult sub pretențiile unui club ca cel de pe Anfield. În plus de asta, cormoranii au jucat un fotbal spectaculos, iar cifrele spun totul. De la venirea lui Klopp echipa a reușit să marcheze 73 de goluri, mai mult decât orice altă echipă din Premier League, fapt care spune multe despre jocul prestat de Liverpool.

Acest sezon poate fi unul la finalul căruia se poate trage linie, se poate vedea cu adevărat dacă tehnicianul german a reușit lucruri pozitive sau nu. Aici nu mă refer că trebuie judecat în funcție de trofee câștigate, sau de titlul în Premier League, ci de jocul echipei, de speranțele de viitor, pentru că un antrenor poate obține maxim după cel puțin două sau chiar trei sezoane. E adevărat că unii tehnicieni reușesc mai repede, dar în altă conjunctură, în alte campionate, nicidecum în Premier League, unde an de an se bat la campionat patru sau cinci echipe, iar acest sezon este unul în care toate cluburile puternice și-au scos săbiile pe masă. Deocamdată Liverpool are un început bun de sezon, aflându-se la două puncte în spatele liderului Manchester City, având și cel mai mare număr de goluri marcat, la egalitate cu echipa condusă de Pep Guardiola. Cel mai important însă este faptul că a obținut aceste rezultate având un program dificil, cu 3 deplasări la Londra unde a obținut 7 puncte din întâlnirile cu Arsenal, Tottenham și Chelsea, toate fiind echipe cu mari pretenții. Din această privință Liverpool pare pe drumul cel bun, iar implicarea în lupta pentru titlul nu pare deloc o utopie. Unele probleme mai apar împotriva echipelor mici, elevii lui Klopp neavând încă antidotul în a desface apărările aglomerate, singurul eșec de până acum înregistrându-se în deplasarea de la Burnley.

Klopp a reușit pe lângă rezultate să aducă ceva și mai de preț pe Anfield. A reușit să aducă speranța, a redat tuturor îndrederea în forțele proprii, a adus o energie pozitivă, creându-se o emulație fantastică în sânul echipei. Toți cei care sunt legați de acest club, conducere, staff, jucători, suporteri au acum un entuziasm aparte, au încredere că Liverpool cu Jurgen Klopp pe bancă poate reuși lucruri marețe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s