Pochettino piedică la Guardiola

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 02: Dele Alli of Tottenham Hotspur celebrates scoring his sides second goal during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Manchester City at White Hart Lane on October 2, 2016 in London, England. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Înaintea confruntării pe care Manchester City urma să o dispute la Londra, Pep Guardiola spunea că Mauricio Pochettino este unul dintre cei mai buni manageri din lume, iar argentinianul a ținut neapărat să îi dea dreptate, administrându-i o înfrângere greu de digerat. Pochettino a demonstrat că stilul lui Pep poate fi blocat și cu altă abordare, nu doar parcând autobuzul.

În general, tehnicienii care dau piept cu formațiile antrenate de Pep Guardiola, poate cu două, trei excepții, preferă să se baricadeze în propria jumătate, să alinieze o formulă defensivă, încercând să smulgă un punct sau eventual să limiteze proporțiile scorului. O altă opțiune ar fi aceea de a distruge încă din fașă jocul de pase desenat de elevii spaniolului, iar Pochettico a pus în practică această strategie. Astfel că tehnicianul lui Spurs a jucat cu 4 fundași, a postat în fața lor un singur închizător, apoi o linie de 4 mijlocași mobili, iar în față tot un jucător mobil cu disponibilitate mare la efort, pe Son. În acest fel Spurs a reușit să facă un pressing extrem de agresiv în terenul advers, distrugând încă din fază incipientă construcția “cetățenilor”. Pe lângă faptul că nu și-au lăsat adversarul să se desfășoare, jucătorii londonezi recuperau foarte repede mingea, reușind să declanșeze atacuri fulgerătoare, de cele mai multe ori încheiate cu ocazii imense la poarta lui Bravo. În replică, City nu a reușit în prima repriză să amenințe serios poarta lui Lloris, doar câteva șuturi anemice din afara careului dând mici emoții spectatorilor de pe White Hart Lane. Ca să vedem mai bine efectele pressingului făcut de echipa lui Pochettino asupra jocului de pase al “cetățenilor”, am ales să fac o comparație cu partida disputată de Manchester City pe Old Trafford, practic singura partidă dificilă înaintea deplasării de la Londra. O să vedem o diferență considerabilă la numărul de pase complete reușit de City, comparativ cu partida de ieri, atât pe întreaga suprafață de joc, cât și în treimea adversă. Cu ajutorul unui grafic luat de pe FourFourTwo o să ne dăm seama de diferențele din cele două partide amintite mai sus.

vs-united vs-spurs

 

 

 

 

 

 

 

 

Se poate observa cu ușurință numărul de pase complete considerabil mai mic din partida cu Spurs, comparativ cu cea în care City a înfruntat-o pe United. Ce mi-a sărit în ochi a fost și numele jucătorilor de la pasele combinate. Dacă împotriva diavolilor, cele mai frecvente trasee au fost Kolarov-Nolito, Otamendi-Kolarov, Nolito-Silva sau Silva-Kolarov, pe White Hart Lane se poate observa că pasele au fost mai mult în lateral sau în spate și mai puțin înainte, Stones-Bravo, Kolarov-Stones sau Bravo-Otamendi, fiind cuplurile care au pasat cel mai mult între ele. Vedem deci dificultățile create pressing-ul lui Pochettino în construcția echipei lui Guardiola. După pauză, Pep a încercat să reacționeze prin introducere lui Gundogan și să schimbe cursul jocului, însă partida era jucată deja din prima repriză, când Tottenham a făcut un joc perfect. Mai mult, gazdele au ratat în repriza secundă și un penalty prin Lamela, partida încheindu-se cu scorul de 2-0. Fără să știrbesc din meritele celor de la Tottenham aș aminti totuși absența lui De Bruyne, jucător care atunci când e în teren dă o cu totul altă față jocului prestat de City.

După jocul prestat în cele 7 etape scurse până acum, aș îndrăzni să spun că Tottenham va conta și în acest sezon în lupta pentru titlu, fiind momentan singura echipă neînvinsă. Despre City înclin să cred că e prima favorită la titlu, însă Guardiola va întâmpina dificultăți mari pe drumul către succes. Premier League nu Bundesliga, aici oricine poate bate pe oricine, City nu e Bayern, iar ca adversari va avea cei mai buni antrenori din lume.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s