Nou inceput de drum pentru echipa nationala

romania

Maine nationala Romaniei va debuta in preliminariile mondialului din Rusia. Este un nou inceput, iar aici nu ma refer neaparat la faptul ca ne aflam la startul preliminariilor, cat la ideea ca incepe un nou capitol din istoria nationalei. Pentru mine odata cu aducerea lui Christoph Daum pe banca tehnica, s-a dat un restart la tot ceea ce inseamna fotbalul romanesc la nivelul nationalei. S-a terminat cu “ciorbele reincalzite” pe banca tehnica, aceleeasi nume care se repetau la infinit. S-a terminat cu discursul format din clisee a lui Iordanescu sau Piturca, s-a terminat cu antrenamentele inchise, cu secretomania si grandomania.

In acest moment am impresia ca nationala a pornit pe un drum bun, dar care trebuie neaparat inceput cu un succes, iar aici ma refer la o victorie in partida cu Muntenegru, o victorie de moral, care ne-ar da curaj pentru celelalte partide. Atmosfera din jurul tricolorilor este una buna, s-a creat o emulatie extraordinara, oficialii, presa, suporterii fiind cu totii alaturi de jucatori si de staff, iar acest lucru nu poate fi decat benefic. Toata lumea este optimista, mai ales in ceea ce priveste prima partida, pentru ca sa vorbim acum despre intreaga campanie de calificare este prea devreme, iar grupa este una complicata. De la Daum ne asteptam in primul rand sa schimbe ceva in ceea ce priveste mentalitatea si abordarea partidelor, care sa recunoastem erau pregatite cu prea multa prudenta de catre predecesorii sai. Multi sustin ca jocul nationalei va fi unul mult schimbat, mult mai ofensiv, dar trebuie sa vedem daca si tricolorii vor putea sa se plieze pe un asemenea stil de joc, chiar daca ne dorim cu totii sa vedem nationala atacand. Se mai spune ca Daum este si un bun motivator, fapt imbucurator mai ales cand nu ai la dispozitie cel mai valoros lot, moment in care trebuie sa compensezi prin daruire si ambitie. Ce imi doresc de la partida de maine, pe langa cele 3 puncte bineinteles, e sa vad o atitudine pozitiva din partea celor care vor intra in teren, mai ales ca vor avea sustinerea publicului clujean, suporterii find cu siguranta trup si suflet alaturi de echipa in acest prim meci din preliminarii si mai ales fiind partida de debut a noului selectioner. Tocmai de aceea tricolorii nu trebuie sa-si dezamageasca suporterii, pentru a-i tine alaturi si in viitoarele partide din campania de califcare la mondialul din Rusia.

Despre unsprezecele care ar urma sa intre in teren nu as putea scrie prea multe, din ce se aude, tehnicianul german pregatind cateva surprize. Ce stim sigur este ca Vlad Chiriches nu va putea evolua si va fi inlocuit dupa toate probabilitatile de Cosmin Moti. Fiind intr-o forma buna, e posibil ca in linia de mijloc sa apara Dorin Rotariu, iar in avanposturi Daum sa ne surprinda folosind doi atacanti, Andone si Keseru, desi aceasta varianta mi se pare putin probabila, fiind in acelasi timp si riscanta. Sa vedem totusi formula vehiculata cel mai mult in presa de la noi:

Pantilimon – Sapunaru, Moti, Grigore, Filip – Stanciu, Hoban, Chipciu – Rotariu – Andone, Keseru.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s