Romania, taram interzis pentru Ernst Happel

happel

Dupa 13 ani, Ernst Happel avea sa se intoarca pe pamant romanesc pentru intalnirea cu Dinamo Bucuresti contand pentru optimile CCE. Prima descalecare nu a fost una de succes, fiind eliminat de UTA Arad, in toamna anului 1970 pe cand se afla la carma celebrei Feyenoord Rotterdam, nimeni alta decat detinatoarea trofeului. Din aceeasi postura venea si de aceasta data, Hamburg fiind castigatoarea CCE in editia precedenta. Pentru cei care nu stiu prea multe despre celebrul antrenor austriac, trebuie mentionat ca era unul dintre cei mai renumiti antrenori ai vremii, fiind dublu castigator al Cupei Campionilor Europeni cu doua echipe diferite, Feyenoord si Hamburg, castigator al titlului national in 4 tari diferite si finalist cu nationala Olandei in editia 1978 a Campionatului Mondial.

Era o splendida seara de toamna, mai precis pe data de 19 octombrie 1983, cand un stadion “23 August” arhiplin astepta cu nerabdare intalnirea dintre Dinamo Bucuresti si Hamburger SV. Arbitrul olandez Jan Kaiser cheama la intrecere urmatoarele doua formatii:

Dinamo: Moraru- Rednic, Al. Nicolae, Andone, Ion Marin- Multescu, Augustin, Custov- Talnar, Dragnea, Orac.

Hamburg: Stein- Kaltz, Hjeronimus, Jakobs, Schroder- Hartwig, Rolff, Groh, Magath-Schatzchneider, Milewski.

dinamo

Jocul incepe in nota de dominare a echipei antrenate de Dumitru Nicolae-Nicusor si Cornel Dinu, care avansand grupat in terenul advers, lasa spatii libere impetuosului varf Schatzchneider. Acesta, gasit cu mingi lungi, rateaza doua ocazii importante in minutele 11 si 20. In acele momente experimentatul Ernst Happel s-o fi gandit ca isi va prinde foarte usor in cursa naivii adversari. Nu a fost deloc asa, pentru ca tehnicienii de pe banca dinamovista au reactionat, cerand mai multa prudenta in fata portii aparate de Moraru. Rigoarea din defensiva, si atacurile pregatite cu rabdare isi culeg imediat roadele, iar in urma unei lovituri de colt executate de Rednic spre coltul scurt al careului de 6 m. mingea este reluata spectaculos in plasa de Augustin, scorul devenind 1-0. Dinamo prinde aripi si mai rateaza pana la pauza prin Orac o importanta ocazie de a majora diferenta.

Repriza secunda incepe tot in nota de dominare a gazdelor, Multescu ratand o noua ocazie, Stein reusind sa scoata cu greu de sub transversala. Dispecerul dinamovistilor isi reglase insa tirul, iar in minutul 62 trimite inselator la vinclu, nefericitul portar al nemtilor fiind nevoit sa scoata pentru a doua oara mingea din plasa. In minutul 79 Ernst Happel va ramane ca o stana de piatra, cand Orac va stabili scorul final, 3-0 pentru formatia bucuresteana. Pentru el, dupa 13 ani, istoria se repeta pe taram romanesc, suferind practic o noua eliminare, pentru ca in returul din Germania, elevii sai nu reuseau decat un 3-2, insuficient pentru accederea in turul urmator.

Astfel, dupa triumful rasunator impotriva celor de la Hamburg, alb-rosii vor trece in primavara si de puternica reprezentanta a URSS-ului, Dinamo Minsk, atingand faza semifinalelor, unde este eliminata la mare lupta de FC Liverpool, cea care de altfel avea sa castige in acel an mult ravnitul trofeu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s