Fotbalul european incotro?

fotbal

Pana la urma s-a intamplat ceea ce ne asteptam cu totii, UEFA a decis ca cele mai puternice 4 campionate din Europa sa intre direct in grupele UCL cu 16 echipe, adica 4 de fiecare. Practic primele 4 clasate din Anglia, Spania, Italia si Germania vor evolua direct in grupe, ceea ce inseamna ca aceste campionate vor da jumatate din echipele care se vor alinia la startul competitiei. Ma intreb cat de cinstit judeca UEFA, din moment ce 16 locuri sunt date celor 4 tari, iar celelalte locuri trebuie impartite altor 50 de asociatii. Fara doar si poate, desi nu recunoaste, UEFA a cedat presiunii bogatilor, care oricum amenintau de mult timp cu formarea in paralel a unei alte competitii.

In urma acestei decizii exista marele risc, ca prapastia dintre campionatele puternice si “restul lumii” sa devina tot mai adanca. Practic prin aceasta hotarare, forul european imparte fotbalul in doua tabere, bogati si saraci. Sunt persoane care sustin ca in urma acestei decizii formatiile mai slab cotate se vor califica mai usor, in play-off nemaiexistand echipe gen City, Gladbach sau Roma, iar spre exemplu Steaua sau Young Boys Berna ar avea adversari mult mai facili. Corect pana la un punct, sa nu uitam insa ca nu vom mai avea dueluri gen Villareal-Monaco sau Roma-Porto, in urma carora echipe din campionatele mentionate mai sus paraseau competitia si eliberau implicit un loc. Acum cele 5 locuri care au fost date marilor puteri, vor fi luate din alta parte si de unde daca nu de la “saraci”?

Recunosc, e normal pe undeva sa existe o diferentiere intre campionate, dar consider ca deja era facuta prin numarul echipelor participante in functie de coeficient, nu cred ca UEFA trebuia sa dubleze sau tripleze avantajele acestor tari. Parca deja se exagereaza, iar senzatia e ca cei din campionatele puternice sunt avantajati vizibil. E pacat ca in fotbalul modern doar banii mai conteaza, iar mai nou e vorba de banii arabilor, a chinezilor, a marilor corporatii. Fotbalul, un sport al tuturor, risca sa fie vandut, risca sa devina o “dama de lux”, ca sa nu spun o prostituata, care se vinde pe bani multi si pentru care nimic altceva nu mai conteaza.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s