Uniunea Sovietica, prima campioana europeana

urss
Jucatorii URSS-ului ridicand trofeul european.

A mai ramas putin timp pana la startul EURO 2016, turneu care va avea loc incepand cu 10 iunie in Franta, ocazie numai buna pentru o incursiune in istoria acestei competitii. Campionatul European este cea mai importanta competitie pentru echipele nationale de pe batranul continent, fiind a doua ca importanta la nivel global in urma Campionatului Mondial.

Prima editie, cea din 1960 organizata de Franta, era inca una de incercare, in preliminarii luand startul doar 17 formatii, Germania, Italia sau Anglia fiind marile absente ale competitiei. Echipele urmau sa joace partide eliminatorii tur-retur, pana in faza semifinala, ultimele patru nationale ramase in competitie, urmand sa se dueleze intr-un turneu final in perioada 6-10 iulie. Spania, una dintre cele mai puternice formatii care au luat parte la aceasta editie, avand in componenta jucatori precum Di Stefano, Suarez si Gento, iar pe banca se afla celebrul Helenio Herrera, a parasit competitia dupa ce a refuzat sa faca deplasarea in Uniunea Sovietica pentru partida din “sferturi”. Dictatorul fascist “generalul” Franco a fost cel care a interzis nationalei tarii sale sa dispute aceasta partida, care urma sa aiba loc intr-o tara comunista. De mentionat parcursul nationalei Romaniei, care a trecut in primul tur de Turcia cu scorul general de 3-2, fiind mai apoi eliminata de puternica selectionata a Cehoslovaciei, dupa 0-2 si 0-3.

Pentru turneul final din Franta s-au calificat Uniunea Sovietica, Franta (pe atunci tara gazda disputa si ea meciuri de calificare), Cehoslovacia si Iugoslavia.  In prima semifinala, practic partida de deschidere a primului campionat european, tara gazda medaliata cu bronz la mondialul din 58, dar fara Raymond Kopa si Just Fontaine in teren, pierde in fata Iugoslaviei la capatul unei partide extrem de spectaculoase, scor final 4-5, dupa ce cocosii au condus la un moment dat cu 4-2. In cealalta intalnire Uniunea Sovietica a invins fara drept de apel, cu scorul de 3-0 selectionata Cehoslovaciei obtinand biletele pentru finala de pe Parc des Princes.

Finala:

Disputata la lumina reflectoarelor de pe Parc des Princes, finala turneului punea fata in fata doua formatii din estul Europei, Uniunea Sovietica si Iugoslavia. Prima repriza a fost controlata de iugoslavi care au reusit sa intre in avantaj la cabine prin golul marcat de Galic. Imediat dupa pauza Metreveli a reusit sa aduca egalarea pentru sovietici, gol in urma caruia iugoslavii au preluat din nou ostilitatiile.  insa au avut in fata un portar in zi mare, Lev Iasin reusind sa tina Uniunea Sovietica in joc in urma unei prestatii remarcabile. FInalul partidei a fost unul tacticizat, scorul dupa 90 de minute fiind egal, 1-1. In prelungiri, Uniunea Sovietica a dat lovitura de gratie, Ponedelnik incriind golul victoriei in minutul 113.  A fost cel mai important trofeu castigat de echipa sovietica in intreaga sa istorie. Finala mica a fost castigata de Cehoslovacia, in urma victorie cu scorul de 2-0 impotriva Frantei.

euro 60
Asezarile celor doua echipe in finala de pe Parc des Princes.

Poate altfel s-ar fi scris istoria cu Germania sau Italia in competitie, sau daca Spania nu ar fi rfuzat sa dispute partida cu URSS-ul, insa dupa cum se stie, in acele vremuri se intampla deseori ca unele tari sa refuze prezenta la turneele nou aparute, cum de altfel s-a intampla si in cazul primelor campionate mondiale.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s