Circul din Liga 1

sumi

Liga 1 a devenit in ultimul timp un adevarat circ la nivel declarativ si nu numai. Antrenorii vorbesc de orice altceva numai de fotbal nu. Rar mai vad cate unul vorbind despre tactica, despre antrenament, despre o schimbare, sau sa ne spuna cum au gandit un meci sau o decizie luata in timpul unui jocului. Cam dupa fiecare partida auzim critici la adresa arbitrilor, a sistemului sau jigniri la adresa adversarului. Cel mai des aceste lucruri se intampla la infrangeri. Mai nou insa si la victorii, moda adusa de Marius Sumudica. Antrenorului Astrei ne vorbeste despre orice, numai despre partida incheiata sau despre cea care urmeaza nu. Indiferent de rezultatul inregistrat de echipa sa, tehnicianul Astrei jigneste si ironizeaza pe toata lumea. Ultima data, as zice intr-un mod josnic, a ironizat copilaria lui Stanciu, depasind parca orice limita.

Presa alimenteaza si ea acest circ prin intrebarile puse interlocutorilor, ridicandu-le cel mai des mingea la fileu. Uite ce a zis X, uite ce a zis Y, iar cel mai deranjand, fac acest lucru prezentand doar o parte a declaratilor. Culmea, la urma tot ei se plang de atacurile grotesti ale unor antrenori sau conducatori din fotbalul autohton. Tot presa analizeaza la sange fiecare decizie a cavalerilor fluierului, la un mod in care nu stiu daca se mai face undeva in tarile civilizate.

Alte ciudatenii din Liga 1 sunt deciziile date de comisii. Nu pot sa inteleg niciodata cum poti suspenda pe cineva, dar decizia sa se aplice peste cateva luni sau in alt sezon. Cum ar fi ca un jucator care primeste cartonas rosu, sa isi ispaseasca pedeapsa peste cateva etape? Ma intreb ce se intampla cu suspendarea lui Marius Sumudica daca acesta nu va mai avea angajament la vara? Nu pot intelege nici felul in care unii antrenorii incearca sa fenteze regulamentul. Chiar nu se poate respecta o decizie? Ma refer aici la actiunile lui Edy Iordanescu din pauza partidei Astra-Pandurii. Ne putem astepta ca pe viitor antrenorii suspendati sa isi astepte jucatorii in afara stadionului la o cafea sa le dea indicatii pentru repriza secunda. Sau poate o sa urce jucatorii in tribuna unde este asezat antrenorul.

Tot de domeniul circului mi se pare si faptul ca o echipa din play-out e posibil sa participe in cupele europene. Totul din cauza faptului ca echipele cu mari probleme financiare sau in insolventa sunt acceptate in play out. Cred ca ar fi o premiera in Europa ca o echipa rin play-out sa joace in  competitiile europene, bineinteles exceptand cazul in care aceasta ar fi castigatoarea cupei nationale.

In aceste conditii nu sunt deloc surprins de interesul scazut pentru competitia interna. Daca nu se schimba ceva, daca oamenii de fotbal, iar aici includ si jucatorii nu se schimba, daca cei care conduc destinele fotbalului.romanesc nu fac ceva in acest sens, vom ajunge jos de tot. Coborasul a inceput de mult, ramane de vazut cand ne vom opri. Sa speram ca nu prea tarziu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s