Sportul Studentesc, un secol de istorie

sportul

Sportul Studentesc a disparut din prim planul fotbalului romanesc, cum s-a intamplat de altfel cu multe alte echipe de legenda, datorita intereselor meschine si problemelor financiare tot mai mari care au lovit in general sportul de la noi. Astazi, echipa studenteasca implineste un secol de existenta, o sarbatoare trista, gruparea aflandu-se momentan in Liga a IV-a.

Sportul Studentesc a luat fiinta in 1916 fiind una din echipele reprezentative care au aparut in anii pionieratului nostru fotbalistic, la initiativa unui grup de studenti si profesori, primul presedinte fiind prof. Traian Lalescu, o mare personalitate a matematicii romanesti. Gruparea din Regie a avut o istorie zbuciumata, mai ales in perioada post revolutionara, dar bogata, disputand de-a lungul timpului 3 finale de Cupa Romaniei, toate pierdute si terminand pe locul secund  campionatul in 1985-1986. De altfel, in anii 80′ Sportul Studentesc a cunoscut cea mai fasta perioada din istoria clubului, cand echipa a participat in 5 editii ale Cupei UEFA, reusind in acest timp si o victorie de rasunet impotriva italienilor de la Inter Milano, scor 1-0, dar a pierdut returul din Italia (0-2) fiind eliminta. Rezultatele notabile, locul 3 in editia de campionat 82-83 si locul 2 in 85-86, au fost obtinute datorita lotului valoros, plin de vedete, Coras, Iorgulescu, Ticleanu, M. Sandu sau Gh. Hagi, cel din urma golgheterul campionatului in editia 85-86 cu 31 de goluri, fiind cateva din numele sonore care au imbracat tricoul alb-negru.

Din pacate, dupa revolutia din 1989, Sportul s-a indreptat cu pasi mici, dar siguri spre dezastru. Dupa cateva sezoane in care a cochetat cu locurile codase ale clasamentului si chiar cu prezente scurte in liga secunda, studentii au avut o tresarire de orgoliu in sezonul 2004-2005, cand, avand un lot foarte tanar, dar valoros, termina campionatul pe un surprinzator loc 6. Sezonul urmator, cu antrenorii Dan Petrescu in tur si Gigi Multescu in retur, “Gasca Nebuna” termina pe locul 4, dar avea sa fie retrogradata la “masa verde”, datorita problemelor financiare. Raman insa la parerea ca persoanele care au luat aceasta decizie au facut doar jocul de interese al altor cluburi sau persoane. Din acel moment Sportul nu a mai reusit sa isi revina la forta de altadata si chiar daca au mai reusit sa revina odata pe prima scena, au retrogradat dupa doar un sezon.

Sportul Studentesc ramane un nume important in istoria fotbalului nostru, participand la 36 de editii ale Ligii 1, intr-un clasament all time a punctelor optinute pe prima scena, clasandu-se pe locul 12. De altfel, a fost intotdeauna o pepiniera importanta, in Regie formandu-se si consacrandu-se jucatori de certa valoare, iar primul mentionat aici ar fi chiar Gheorghe Hagi, cel mai bun jucator pe care l-a dat fotbalul din Romania. Pe langa acesta, s-au mai format la Sportul un Vaiscovici, un Sumudica, Florentin Dumitru, Petre Marin, Caramarin, Razvan Lucescu, Bogdan Andone sau Gigel Bucur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s