Mirajul banilor din Chinese Super League

china

O noua forta financiara a aparut de ceva vreme in peisajul fotbalului mondial, Super Liga Chineza. In aceasta iarna, echipele din campionatul Chinei au cheltuit in total cea mai mare suma de bani, depasind chiar Premier League, campionat considerat pe buna dreptate cel mai potent din acest punct de vedere. Mai mult de atat, chiar si liga secunda chineza (League One) se afla in top 5 al campionatelor cu cei mai multi bani cheltuiti pentru transferuri in 2016.

Pana aici nimic nou, tarile arabe obisnuindu-ne deja cu acest gen de cheltuieli, insa o faceau pentru a aduce jucatori trecuti de prima tinerete, sau mai bine zis, spre apusul carierei. De asemenea sumele de transfer nu erau foarte mari, in schimb arabii plusau la salarii. In cazul Chinei insa lucrurile stau altfel, iar aici ma refer la numele jucatorilor adusi si sumele care s-au platit pentru ei. In ultimele zile Super Liga Chineza a reusit sa aduca 3 nume mari din fotbalul european, Ramires transferat de la Chelsea la Jiangsu Suning, Gervinho de la Roma la Hebei China Fortune si Fredy Guarin de la Inter la Shanghai Greenland Shenhua. Am ramas surprins si usor dezamagit, iar primul impuls a fost sa caut repede varstele acestor jucatori, desi eram convins ca nu au niciunul o varsta foarte inaintata. Gasind varstele lor, Ramires 28, Gervinho 28 si Guarin 29, am realizat ca acesti jucatori nu erau nici macar pe aproape de finalul carierei, iar echipele la care jucau nu erau nume oarecare, Chelsea, Inter sau Roma fiind echipe de traditie in Europa. Stau si ma intreb de ce sa alegi sa iti inchei practic cariera atat de devreme, pentru ca e clar, un transfer in Asia inseamna multi pasi inapoi. Inteleg ca au facut-o pentru bani, salariile fiind intr-adevar fabuloase, in cazul lui Guarin de exemplu suma trecand de 5 milioane, in timp ce la Inter columbianul castiga aproximativ 3,5 milioane de euro. E adevarat ca viata de fotbalist e scurta si trebuie sa economisesti cat mai mult in timpul carierei, dar totusi, castigant la Inter 3,5 milioane, nu cred ca nu poti sa iti asiguri un trai decent pentru cand te retragi, iar daca chiar alegi Asia, sunt sigur ca o poti face si la 33 de ani.

De castigat din aceste tranzactii probabil au cel mai mult cluburile care vand, Chelsea de exemplu primind in schimbul brazilianului Ramires 33 de milioane, suma care, cu siguranta nu o putea primii vreodata din Europa. Din pacate de pierdut are cu siguranta  fotbalul in general, in acest fel iesind din scena 3 jucatori care erau totusi de valoare, iar acest exod spre China cu siguranta va continua si cu alte nume. Pacat, repet, pentru ca in opinia mea e prea devreme sa pleci la 28-29 de ani intr-un campionat in care nu mai ai nimic in comun cu fotbalul mare.

Sa vedem si un top al campionatelor care au cheltuiti cei mai multi bani in iarna lui 2016 pana in data de 27 ianuarie:

  1. Chinese Super League 136 mil euro.
  2. Premier League 116 mil euro
  3. Serie A 57 mil euro
  4. China League One 43 mil euro
  5. Bundesliga 36 mil euro

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s