AC Milan, 116 ani de istorie !!!

milan 1      Cand am inceput sa urmaresc, iar apoi sa fiu tot mai pasionat de fotbal, cel mai puternic club era AC Milan. In acea perioada clubul italian invingea Realul cu 5-0, trecea de Steaua in finala CCE din 1989 cu 4-0, urmand sa castige si sezonul urmator mult ravnitul trofeu. Poate din aceste motive, cand spun AC Milan, in mintea mea rasuna un mare nume, cu rezonanta, o forta in fotbal, o istorie, o entitate. Chiar daca echipa din Milano nu mai este de mult ce a fost odata, ea ramane una dintre cele mai galonate din Europa. Intr-un clasament istoric, eu o vad si probabil chiar este a doua dupa Real Madrid, trofeele europene castigate de-a lungul timpului de AC Milan neputand fi sterse cu buretele.

milan 2

Clubul de pe San Siro a luat fiinta in 1899 la initiativa lui Herbert Kiplin si Alfred Edwards, evoluand majoritatea existentei pe prima scena a fotbalului italian, cu exceptia a doua sezoane in anii 80. Formatia milaneza a castigat in istoria sa 18 trofee internationale, triumfurile din UEFA Champions League, 7 la numar fiind insa cele mai importante din istoria clubului. La nivel national, diavolii se pot mandrii cu 18 titluri de campioana si 5 cupe ale Italiei, doar Juventus avand o istorie mai bogata in Italia. Toate aceste succese sunt datorate unor antrenori si jucatori de mare valoare, care au facut istorie in tricoul rosso-nero. Cele mai rasunatoare nume care au stat pe banca diavolilor sunt Bela Guttmann, Nereo Rocco, Cesare Maldini, Giovanni Trapattoni, Arrigo Sacchi, Fabio Capello, Carlo Ancelotti sau Massimiliano Allegri. La capitolul jucatori, lista ar fi interminabila, dar o sa enumar doar cativa, care in opinia mea si-au pus cel mai mult amprenta pe istoria acestui club: Carlo Ancelotti, Franco Baresi, Zvonimir Boban, Fabio Capello, Alessandro Costacurta, Marcel Desailly, Nelson Dida, Roberto Donadoni, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Niels Liedholm (celebra tripleta suedeza Gre-No-Li), Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Marco van Basten (o alta tripleta celebra), Paolo Maldini, Cesare Maldini, Danielle Massaro, Andreea Pirlo, George Weah, Gennaro Gattuso, Giani Rivera, Ricardo Kaka, Andrei Sevcenko sau Filippo Inzaghi. La cate nume mari au imbracat tricoul lui AC Milan, e imposibil sa nu fi omis cateva nume.

milan 3

Momentan AC Milan nu mai pare capabila sa se lupte pentru trofee, dar fara sa fiu vreun admirator al acestui club, sper sa revina acolo unde ii este locul, sa se lupte din nou pentru suprematie si sa incante din nou ochii microbistilor din intreaga lume. LA MULTI ANI, AC MILAN !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s