Istoria Campionatelor Mondiale ( 3 )Cupa Mondiala 1938
      Franţa a fost aleasă gazda celei de a treia ediţii a turneului final al Cupei Mondiale. A fost prima ediţie la care deţinătoarea trofeului şi ţara gazdă s-au calificat automat. Iniţial au fost 16 echipe participante, dar Austria nu a mai participat, fiind anexată Germaniei. Din cauza deciziei FIFA de a se organiza al doilea turneu consecutiv în Europa, Argentina şi Uruguay au refuzat să participe. Formatul s-a păstrat acelaşi ca şi la precedentul turneu, echipele întâlnindu-se in sistem eliminatoriu.
 

Afisul turneului

      Optimi. Cea mai interesantă partidă din optimi s-a disputat între Germania şi Elveţia, încheiată nedecis dupa 120 de minute, 1-1. La rejucare Elveţia învinge  cu 4-2 şi se califică în sferturi. Franţa, Italia, Brazilia s-au calificat şi ele, iar România este eliminată de Cuba la rejucare cu scorul de 2-1, dupa 3-3 în prima partidă. Să vedem tabloul complet al optimilor:
Franţa – Belgia 3-1
Italia – Norvegia 2-1 d.p.
Brazilia – Polonia 6-5 d.p.
Cehoslovacia – Olanda 3-0 d.p.
Germania – Elveţia 1-1 ; 2-4
Ungaria – Indiile de Est 6-0
Suedia – Austria ( nepr. )
Cuba – România 3-3 ; 2-1
 

Imagine de la partida Cehoslovacia-Olanda 3-0, Le Havre

      Sferturi. Partide foarte interesante în sferturi cu excepţia întâlnirii dintre Suedia şi Cuba, nordicii trecând la pas cu scorul de 8-0. Franţa pierde 1-3 în faţa deţinătoarei trofeului, Piola fiind eroul italienilor, reuşind o dubla la scorul de 1-1. Ungaria trece de Elveţia cu 2-0, iar Brazilia învinge greu Cehoslovacia 1-1 şi 2-1 la rejucare.
Elveţia – Ungaria 0-2
Suedia – Cuba 8-0
Franţa – Italia 1-3
Brazilia – Cehoslovacia 1-1 ; 2-1
      Semifinale. În prima semifinală Ungaria întâlneşte Suedia, iar noridicii deschid scorul încă din primul minut. Nu a fost însă decât un foc de paie, maghiarii întorcând rezultatul, la pauză tabela arătând un neverosimil 3-1. Până la final Ungaria mai înscrie de două ori stabilind scorul final la 5-1. Pe undeva de înţeles rezultatul final, pentru suedezi fiind prima partida mai serioasă a turneului. În cealaltă semifinală Italia învinge Brazilia cu 2-1 şi se califica din nou în finală, în timp ce Brazilia va juca contra Suediei în partida pentru locul 3.
Ungaria – Suedia 5-1
Italia – Brazilia 2-1
      Finala mica. În finala mică Suedia dă piept cu Brazilia în faţa a 12.000 de spectatori pe Parc Lescure din Bordeaux. Suedezii reuşesc sa înscrie primii în min. 28 prin Jonasson, iar Nyberg avea să majoreze avantajul nordicilor in min. 38. Cu un minut înainte de intrarea la cabine Romeu înscrie pentru sud-americani, scorul la pauză fiind 2-1. La reluare brazilienii sunt descatuşaţi şi mai înscriu de 3 ori prin Leonidas min. 63, 74 si prin Peracio min.80. Brazilia căştigă finala mică cu scorul de 4-2, iar Leonidas devine cel mai bun marcator al turneului cu 7 goluri.
 
Meazza si Sarosi la centrul terenului
      Finala mare. Italia şi Ungaria se întâlnesc pe Stade Olimpique de Colombes din Paris in finala celei de a treia editii a campionatului mondial de fotbal. Partida începe spectaculos şi ambele formaţii reuşesc să înscrie câte un gol, Italia prin Colaussi  min. 6, iar Ungaria prin Titkos min. 8. Italienii nu se dezmint şi mai înscriu odată prin Piola in min. 16. În min. 35 Colaussi face dubla şi squadra azzura avea la pauză un avantaj liniştitor 3-1. În repriza secundă Sarosi mai dă ceva speranţe maghiarilor înscriind în min. 70 pentru 3-2, speranţe care aveau sa le fie năruite de Piola în min. 82, peninsularii refăcând diferenţa de două goluri. Cum până la final nu s-a mai întămplat nimic notabil, partida se încheie cu victoria italienilor 4-2, formaţia peninsulară reuşind să câştige trofeul pentru a doua oară consecutiv.
Primul 11 al celor doua finaliste
Torul marcatorilor:
1.Leonidas ( BRA ) 7 goluri.
2.Ysengeller ( UNG ) 6 goluri.
3.Sarosi ( UNG ), Piola ( ITA ) 5 goluri.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s