Istoria Campionatelor Mondiale ( 1 )


Campionatul Mondial 1930
      Ediţia din 1930 a fost prima a Campionatului Mondial de fotbal şi a avut loc în Uruguay. La start au fost prezente 13 echipe naţionale, 7 din America de Sud, 4 din Europa şi 2 din America de Nord. Echipele au fost împărţite in 4 grupe, iar caştigatoarele fiecarei grupe urma să intre în semifinale. Primul gol al turneului a fost marcat de francezul Lucien Laurent în partida Franţa – Mexic 4-1. La partidele acestui prim mondial au fost prezenţi un total de 434500 spectatori pe 3 stadioane, toate in capitala tarii, Montevideo. A fost singurul mondial la care echipele care au luat parte fără să joace meciuri de calificari, luând parte pe bază de invitaţie.

      Retrospectiva turneului:
      Grupa A. A fost singura grupă cu 4 formaţii în componenţă, Argentina, Chile, Franţa şi Mexic. În această grupă s-a marcat şi un hattrick ( al doilea în competiţiei ), performanţa fiind reuşită de argentinianul Guillermo Stabile în partida Argentina – Mexic 6-3. Câştigătoarea grupei avea să fie Argentina care în ultima etapă va învinge Chile, ambele formaţii având în acel moment câte 4 puncte.
Rezultate:
Franţa – Mexic 4-1 ( L. Laurent, Langiller, Maschinet 2 / Carreno )
Argentina – Franţa 1-0 ( Monti )
Chile – Mexic 3-0 ( Vidal 2, Rosas )
Chile – Franţa 1-0 ( Subiabre )
Argentina – Mexic 6-3 ( Stabile 3, Zumelzu 2, Varallo / Rosas 2, Gayon )
Argentina – Chile 3-1 ( Stabile 2, Evaristo / Subiabre )
Clasament:

1.Argentina  6p. 10-4 
2.Chile          4p.   5-3 
3.Franţa        2p.   4-3 
4.Mexic        0p.  4-13

      Grupa B. Formată din 3 echipe Brazilia, Bolivia si Iugoslavia  este grupa care a furnizat şi prima surpriză, formaţia cariocas cedând  în faţa Iugoslaviei cu scorul de 1-2, ratând astfel calificarea în semifinale.
Rezultate:
Iugoslavia – Brazilia 2-1 ( Tirnanik, Bek / Preguinho )
Iugoslavia – Bolivia 4-0 ( Bek 2, Marjanovic, Vujadinovic )
Brazilia – Bolivia 4-0 ( Moderato 2, Preguinho 2 )
Clasament:

1.Iugoslavia  4p. 6-1 
2.Brazilia      2p. 5-2
3.Bolivia        0p. 0-8

      Grupa C. Din această grupă face parte Uruguay, ţara gazdă si favorita grupei, România si Peru. Aici găsim primul jucător eliminat al competiţiei ( peruanul Placido Galindo ) în partida România – Peru 3-1. Câştigatoarea grupei avea să fie reprezentativa ţarii gazdă, învingătoare în ambele partide din grupă.
Rezultate:
România – Peru 3-1 ( Deşu, Stanciu, Kovacs / Souza Ferreira )
Uruguay – Peru 1-0 ( Castro )
Uruguay – România 4-0 ( Dorado, Scarone, Anselmo, Cea )
Clasament:
1.Uruguay    4p. 5-0
2.România    2p. 3-5
3.Peru           0p. 1-4
      Grupa D. Ultima grupă a fost cu adevărat surprinzătoare, naţionala SUA reuşind sa caştige grupa în faţa unor echipe mult mai bine cotate în acel moment, Belgia şi Paraguay. În această grupa întâlnim şi primul hattrick al competiţiei,americanul Patenaude reuşind performanţa împotriva Paraguay-ului.
Rezultate:
SUA – Belgia 3-0 ( McGhee, Florie, Patenaude )
SUA – Paraguay 3-0 ( Patenaude 3 )
Belgia – Paraguay 1-0 ( Vargas Pena )
Clasament:

1.SUA           4p. 6-0 
2.Belgia        2p. 1-3 
3.Paraguay   0p. 0-4
 

Semifinale:
Astfel cele 4 echipe intrate în semifinale sunt Uruguay, Argentina, Iugoslavia şi SUA. În prima semifinală s-au întâlnit Argentina şi SUA. La pauză pumele conduceau cu scorul de 1-0 şi nimic nu anunţa ploaia de goluri din repriza secundă, când atacul Argentinei avea să demoleze apărarea nord-americană, partida încheindu-se cu scorul de 6-1. În cealaltă semifinală s-a înregistrat acelaşi scor, Uruguay trecând de Iugoslavia cu 6-1 chiar dacă cei care au deschis scorul au fost europenii. În acest meci Pedro Cea a reuşit la rândul său un hattrick, al treilea al competiţiei.
Rezultate:
Argentina – SUA 6-1 ( Monti, Scopelli, Stabile 2, Peucelle 2 / Brown )
Uruguay – Iugoslavia 6-1 ( Cea 3, Anselmo 2, Iriarte / Vujadinovic )

Finala:
Finala World Cup 1930 s-a jucat pe Estadio Centenario în faţa a 93000 de spectatori. Fiecare repriză s-a jucat cu mingi diferite, în prima repriză cu o minge aleasă de argentinieni, iar în repriza secundă cu o minge aleasă de echipa gazdă. Scorul a fost deschis de Uruguay prin Dorado (12), dar datorită jocului superior de pase, pumele au egalat repede prin Peucelle (20). Până la pauză argentinienii au mai înscris odată prin golgeterul Stabile (37). În repriza secundă, Uruguay-ul a crescut treptat în joc şi a reusit egalarea prin Cea (57). Continuând să atace, echipa celestă a mai înscris odată prin Iriarte (68), iar cu un minut înainte de final Castor (89) va inchide partida, care se va termina cu scorul de 4-2. Astfel Uruguay devine prima Campioană Mondială a lumii.
Uruguay – Argentina 4-2 ( Dorado, Cea, Iriarte, Castro / Peucelle, Stabile )
Statistici:
Topul marcatorior:
1.      Guillermo Stabile – 8 goluri ( Argentina )
2.      Pedro Cea – 5 goluri ( Uruguay )
3.      Bert Patenuade – 4 goluri ( SUA )
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s