Ingeri pazitori ( 1 )

      In acest articol am sa scriu despre mari portari care au influentat istoria fotbalului. Articolul o sa fie impartit in doua parti. In urmatoarele randuri o sa va prezint prima parte.
      Unul din primii portari de legenda a fost mexicanul  Antonio Carbajal. Acesta a evoluat intre anii 1948-1966, cea mai mare parte a carierei aparand poarta echipei  Leon. Carbajal a fost cunoscut in mare parte datorita faptului ca a participat la 4 turnee ale Campionatului Mondial ( record doborat doar in 1998 de Lothar Matthaus ), aparand poarta Mexicului.

Antonio Carbajal

      Lev Yashin, portar de legenda al Uniunii Sovietice si al echipei Dinamo Moscova, singurul club la care a evoluat in cariera. In cei 20 de ani cat a evoluat, 1950-1970, a casticat 5 titluri de campion si 3 cupe ale Uniunii Sovietice. A aparat poarta tarii sale la truneul final WC 1966 si la CE 1960, 1964 avand in total 78 de selectii. Cel mai important trofeu individual este Balonul de Aur, castigat in anul 1963, Yashin fiind singurul portar din istorie care a castigat acest trofeu.

Lev Yashin

       Gordon Banks, portar al nationalei Angliei pentru care a strans 73 de selectii. S-a aflat intre buturile  nationalei  la WC 1966 cand Anglia a reusit sa castige singurul titlu mondial si la WC 1970. A castigat titlul de cel mai bun portar  al anului de 6 ori consecutiv, 1966, 67, 68, 69, 70, 71. Probabil cel mai bun portar care l-a dat fotbalul englez. La nivel de club a evoluat la cluburi de nivel mediu, cele mai importante fiind Leicester City si Stoke City.

Gordon Banks

       Ladislao Mazurkiewicz, portar uruguaian, a aparat poarta tarii sale la 3 turnee ale World Cup, in 1966, 1970, 1974. In 1970 a fost ales cel mai bun portar al turneului final, echipa Uruguay-ului terminand pe locul 4. La echipa nationala a strans 36 de selectii. Cele mai importante cluburi la care a evoluat  sunt Penarol Montevideo, Atletico Mineiro, America de Cali.

Ladislao Mazurkiewicz

       Un alt portar de legenda al anilor 60-70 este germanul Sepp Maier. A fost titular incontestabil in poarta lui Bayern Munchen intre anii 1962-1979 perioada in care a castigat 4 titluri de campion si 4 Cupe ale Germaniei. La nivel European a castigat si CCE de 3 ori consecutiv. In aceasta perioada s-a aflat si intre buturile nationalei  Vest Germane, aparand  poarta la succesul din 1974 cand echipa nationala a castigat titlul modial, dar si in 1972 reusind sa castige titlul european. A mai aparat poarta tarii sale si la mondialul din 1970 aflandu-se intre buturi la legendara partida din semifinale contra Italiei, meci pierdut dupa 120 de minute cu scorul de 3-4. A castigat si titlul de cel mai bun jucator german in anii 75, 77, 78.

Sepp Maier

      Dino Zoff, portar de legenda al Italiei, a stat intre buturi in la WC 1982 la varsta de 40 de ani, cand Squadra Azzura a devenit pentru a 3-a oara campioana mondiala. Mai are in palmares si un titlu European castigat in 1968. A strans 112 selectii pentru Italia, in conditiile in care si-a facut debutul destul de tarziu, la varsta de 26 de ani. A evoluat pentru Udinese, Montova, Napoli si Juventus, la Batrana Doamna ajungand la varsta de 30 de ani. Cu Juve a castigat 6 titluri de campion si de doua ori Cupa Italiei, iar in Europa o Cupa UEFA. De remarcat ca Zoff a reusit cele mai mari performante dupa varsta de 30 de ani.

Sepp Maier

       Jean-Marie Pfaff, un alt portar de mare valoare . El a aparat la Beveren, Bayern Munchen,  Lierse si Trabzonspor. A castigat de-a lungul carierei atat Campionatul si Cupa Belgiei, dar si Campionatul si Cupa Germaniei. De asemenea a aparat poarta Belgiei la Campionatul Mondial 1982 si 1986 ( locul 4 ) si la Europenele din 1980 si 1984.

Jean-Marie Pfaff

      Harald Schumacher poate fi considerat urmasul lui Sepp Maier in poarta Germaniei. A adunat 76 de selectii in reprezentativa panzerelor, cu care a castigat Campionatul European din 1980, dar a pierdut doua finale de Campionat Mondial, in 1982 si 1986. Cea mai mare parte a carierei s-a aflat in poarta celor de la FC Koln ( 1972-1987 ) cu care a castigat un titlu al Germaniei si de 3 ori Cupa Germaniei. A mai evoluat la Shalke 04, Fenerbahce, Bayern Munchen si Borussia Dortmund.

Harald Schumacher

      Alt  portar englez de mare clasa a fost  Peter Shilton. A aparat poarta nationalei Angliei timp de 20 de ani ( 1970-1990 ), perioada in care a strans 125 de selectii, fiind prezent la 3 turnee de Campionat Mondial si 2 de Campionat European. La CM Italia 90, a ajuns pana in semifinale, pierzand la 11m in fata Germaniei. Sa mentionam si faptul ca Peter Shilton a fost cel care a primit acel gol celebru cu mana de la Maradona la CM din Mexic 86. Cele mai mari performante au fost obtinute insa cu o echipa de club, fiind castigator de doua ori a CCE cu Nottingham Forest ( 1979, 1980 ). Alte echipe importante la care a mai activat sunt: Leicester City, Stoke City, Southampton, Derby County, Wimbledon, Bolton , West Ham.

Peter Shilton

      Hans van Breukelen a aparat poarta Olandei la CE 1988, cand “portocala mecanica” a reusit sa castige titlul suprem. In finala contra URSS, van Breukelen a reusit sa apere un penalty in fata unuia dintre marii jucatori ai vremii, Igor Belanov.  In acelasi an a mai reusit sa castige si CCE cu PSV Eindhoven, fiind un an perfect pentru el, dar si pentru fotbalul olandez. A fost prezent in poarta Olandei si la CM Italia 90 si CE Suedia 1992 si a avut in total 73 de selectii. Pe langa PSV, olandezul a mai evoluat la FC Utrecht si Notingham Forest ( a ajuns la echipa engleza dupa plecarea lui Shilton ).

Hans van Breukelen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s