Balonul de Aur

      Pentru ca in aceste zile in fotbalul international se vorbeste mult despre Balonul de Aur, m-am gandit sa scriu putin despre acest trofeu. Balonul de Aur a este un trofeu care se acorda anual celui mai bun jucator care evolueaza in Europa. Din 2010 trofeul se numeste Balonul de Aur FIFA. Ideea acestui premiu a venit la initiativa redactorului-sef de la France Football, in 1956 cand castigator al trofeului a fost Stanley Matthews, jucator care evolua la gruparea engleza Blackpool. O lunga perioada de timp acest premiu a fost acordat doar jucatorilor europeni care evoluau la cluburi europene, de aceea din tabloul castigatorilor lipsesc jucatori precum Pele sau Maradona.

Sir Stanley Matthews, primul castigator la Balonului de Aur

                                                                            
      Din anul 1995 regulamentul s-a modificat si a permis si jucatorilor de pe alte continente, dar care evolueaza la cluburi din Europa sa castige acest trofeu. Primul jucator non-european care a reusit sa-si treaca in palmares Balonul de Aur a fost liberianul George Weah in anul 1995, el evoluand in acea perioada la clubul italian A.C. Milan. Cei mai importanti castigatori ai acestui trofeu sunt Johan Cruyff, Michel Platini, Marco van Basten si Lionel Messi, fiecare fiind castigator de cate 3 ori. Argentinianul va avea sansa in acest an sa doboare recordul, fiind favorit sa catige trofeul pentru al 4-lea an consecutiv.

Balonul de Aur

                                                                        
      Cel mai tanar castigator al trofeului a fost brazilianul Ronaldo, care a reusit aceasta performanta la varsta de 21 de ani si 3 luni. Cei mai profilici jucatori au fost germanii si olandezii cu cate 7 trofee castigate. La cluburi, Barcelona a avut parte de cei mai multi castigatori 9, urmata de A.C. Milan si Juventus cu cate 8 trofee.

Lionel Messi, ultimul castigator al trofeului si favorit pentru anul in curs.

      Castigatorii trofeului de-a lungul istoriei:  http://worldsoccer.about.com/od/players/a/Ballon-D-Wouldor-Winners.htm

                                                                         

Leave a comment